Orban: Ungaria nu-și permite să fie târâtă în război

by | 25 Jan 2023 | Politică

Într-un discurs rostit de premierul ungar Viktor Orban duminică, 22 ianuarie, acesta a afirmat că țara vecină trebuie să rămână pe actuala traiectorie geopolitică pe care și-a ales-o, insistând că nu se va lăsa târât în războiul ruso-ucrainean.

Discursul a fost rostit în cadrul unei slujbe ecumenice desfășurate cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la scrierea inițială a Imnului Național Maghiar, relatează ziarul Magyar Nemzet.

„Nu putem fi atrași într-o capcană de voci de sirene care ne spun să fim de partea bună a istoriei”, a spus Orban.

„Ungurii au învățat că partea bună a istoriei este determinată de marile puteri care domină ele nefiind insă interesate de ceea ce este bine pentru unguri”, a continuat premierul ungar, adăugând că „de aceea noi [maghiarii] nu ne vom pierde în vârtejul războiului din ce în ce mai sângeros, vrem încetarea focului, negocieri și pace.”

Orban este singurul lider a unei națiuni din Uniunea Europeană care a cerut de multă vreme inițierea discuțiilor de pace pentru a pune capăt războiului sângeros care a ucis și mutilat sute de mii, a strămutat milioane de civili nevinovați și care se apropie cu pași repezi de primul an de conflict. În plus, el este singurul lider din blocul european care a refuzat să trimită transporturi de arme în Ucraina, insistând că acest lucru ar fi contrar intereselor naționale ale Ungariei.

„Ungaria, la fel ca acum 200 de ani, în ziua în care s-a născut imnul său, este încă Ungaria”, a spus Orban, adăugând că: „Cea mai mare luptă a noastră a fost întotdeauna să rămânem ceea ce suntem și să trăim viața pe care ne-o dorim”.

Orban a continuat:

Otomanii ne-au spus cine este adevăratul credincios și cine este necredincios. Habsburgii ne-au spus cine sunt creștinii buni, nemții ne-au spus cu cine putem trăi și cu cine nu. Iar sovieticii au vrut să ne oblige să devenim proletari mondiali în loc de maghiari care s-ar putea uni în cele din urmă. Iar birocrații de la Bruxelles vor să ne transforme în cetățeni liberali ai lumii în loc de maghiari, care este acum considerat demodat. Le-am rezistat mereu, am fost mai deștepți mereu.

În observațiile sale finale, premierul ungar a proclamat:

Suntem maghiarii, nu suntem și nu vom fi inferiori altor popoare iar în felul nostru special suntem un popor la fel de bun, curajos și onorabil ca oricare altul. Restul depinde de Dumnezeu. Vom vedea peste alte două sute de ani cine va rămâne în picioare și ce popoare vor fi cernute de ciurul istoriei.

Foto: Victor Orban – pagina Facebook oficiala

Etichete: Ungaria | Viktor Orban

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading