Procurorii militari români insistă să ancheteze crimele de război ale rușilor

by | 20 Sep 2022 | Politică

Procurorul general al României, Gabriela Scutea, s-a întâlnit luni cu ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, pentru a discuta despre ancheta deschisă de procurorii militari români cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii de către ruși în ţara vecină.

“În cadrul întrevederii, principalul subiect abordat a fost cooperarea bilaterală dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parchetul General din Ucraina şi suportul acordat de autorităţile române celor ucrainene. Discuţiile s-au axat pe aderarea Secţiei parchetelor militare (SPM) din cadrul PICCJ la echipa comună de anchetă (JIT) constituită la nivelul Eurojust cu scopul de a investiga crimele de război şi crimele împotriva umanităţii comise în războiul care se desfăşoară pe teritoriul Ucrainei. Demersul are loc în contextul existenţei pe rolul SPM a unui dosar penal cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, prev. de art. 439 alin. (1) lit. g) şi k) din Codul penal”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Pe 11 iulie, Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General anunţa că s-a sesizat din oficiu şi a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu invazia rusă din Ucraina şi consecinţele operaţiunilor militare asupra persoanelor cu cetăţenie română din ţara vecină.

Putin tremură! Procurorii români i-au deschis dosar penal pentru invazia Ucrainei

“Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, prevăzute de art. 439 alin. (1) lit. g) şi k) din Codul penal. Competenţa privind efectuarea cercetărilor aparţine Secţiei Parchetelor Militare. În fap,t s-au reţinut următoarele: la data de 24.02.2022, Federaţia Rusă a lansat o amplă operaţiune militară (aeriană, terestră şi maritimă) de invadare a Ucrainei – stat independent şi suveran. Potrivit informaţiilor publice existente, atacul militar este generalizat şi sistematic, fiind îndreptat atât împotriva unor obiective militare, cât şi împotriva unor obiective civile, rezultând date că au fost bombardate şcoli, spitale, complexe comerciale, fiind afectată în mod direct populaţia civilă din Ucraina. Consecinţele atacului sunt deosebit de grave, în rândurile populaţiei civile survenind un număr mare de decese, inclusiv copii, precum şi răniri de persoane. În acelaşi timp, ca urmare a traumei psihice provocate de atacul militar al Federaţiei Ruse, milioane de civili au părăsit teritoriul Ucrainei, având în prezent statutul de persoane refugiate, inclusiv pe teritoriul României”, informa atunci Parchetul General.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

LoadingCele mai cititeTe-ar putea interesa

Loading


Loading