Reacționând la frica, panica și regulile totalitare impuse din cauza variantei Omicron, care s-a dovedit foarte blândă de fapt, doctorul care a descoperit Omicron a reacționat într-un interviu acordat postului austriac ServusTV.

Angelique Coetzee, medic generalist și președinte al Asociației Medicale din Africa de Sud, a spus în repetate rânduri că varianta Omicron este foarte ușoară.

Coetzee, care a fost primul doctor care a observat noua variantă, a spus că 99 la sută dintre persoanele care s-au infectat cu aceasta au dezvoltat doar simptome minore:


„Este asemănător cu o răceală sau cu gripa.”

Ea a mai dezvăluit că a fost presată de „oameni de știință”, printre alții, care i-au spus să nu dezvăluie că noua variantă a provocat doar simptome ușoare. Aceștia i-au spus să-și adapteze povestea:

„Atunci, am spus, Omicron este o boală inofensivă în Africa de Sud și o boală foarte gravă în Europa, pentru că asta a trebuit să spun politicienilor europeni”, a spus Coetzee.

Coetzee a fost abordată de „oameni de știință” europeni după ce a explicat că panica în jurul variantei Omicron era o „furtună într-o ceașcă de ceai”.

La scurt timp după declarația sa, președintele olandez al OMT (agenția de sănătate care se ocupă de pandemia din Țările de Jos) Jaap van Dissel i-a respins observațiile spunând că este „foarte devreme” pentru a spune că e o variantă inofensivă.

„Nu știți încă ce variante noi vor apărea după Omicron”, a spus Van Dissel.

Chiar și atunci când Coetzee încercase să explice că a urmat pur și simplu liniile directoare ale OMS pentru definirea unei boli ușoare, politicienii au continuat să facă presiuni asupra ei pentru a-și schimba declarațiile.