EMA: Omicron ar putea oferi imunitate naturală la Covid fără a fi nevoie de boostere

by | 14 Jan 2022 | Sănătate

Autoritatea de supraveghere a medicamentelor din Uniunea Europeană și-a exprimat îndoielile cu privire la necesitatea unui al patrulea rapel de Covid, spunând că varianta Omicron ar putea ajuta la transformarea coronavirusului într-o boală endemică cu care oamenii pot trăi prin întărirea naturală a sistemului imunitar. 

Considerând că sunt necesare mai multe date pentru a susține ipoteza, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat marți că rapelurile repetate riscă să supraîncărce sistemul imunitar al oamenilor și nu este o strategie „durabilă”. Știri alternative a scris despre acest lucru în articolul Șeful strategiei pentru vaccinuri din Europa: boosterele repetate pot crea probleme cu răspunsul imunitar

„Nimeni nu știe exact când vom ajunge la capătul tunelului, dar vom fi acolo”, le-a spus Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinuri la autoritatea de reglementare din Amsterdam.

„Odată cu creșterea imunității în populație – și cu Omicron, va aexista o imunitate naturală pe lângă vaccinare – ne vom îndrepta rapid către un scenariu care va fi mai aproape de endemicitate.”

Cu toate acestea, Cavaleri a vorbit și despre povara uriașă a Omicron asupra sistemelor de sănătate, spunând că lumea nu ar trebui să uite că „încă suntem într-o pandemie”.

El a spus că țările  ar trebui să înceapă să se gândească la distanțarea timpului dintre rapeluri la intervale mai lungi și să le sincronizeze cu începutul sezonului rece, cum ar fi vaccinurile împotriva gripei.

EMA a transmis că studiile au arătat că riscul de spitalizare de la Omicron este între o treime și jumătate din cel prezentat de tulpina Delta, în ciuda faptului că Omicron e mai contagios.

Marți Organizația Mondială a Sănătății a declarat că mai mult de jumătate dintre locuitorii din Europa – epicentrul pandemiei – sunt pe cale să prindă varianta în următoarele două luni.

Etichete: COVID-19 | EMA

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading