Operațiunea Bakhmut a durat 224 de zile și s-a transformat într-o bătălie epică. Ucraina a plătit cu mult sânge încercând să apere Bakhmut, care a ajuns să fie numit „mașină de tocat carne”. Analiștii americani au enumerat douăzeci și cinci de brigăzi ucrainene, cel puțin 9 batalioane și 5 regimente – o desfășurare estimată la cel puțin 120.000 de soldați – aruncați în bătălie de Kiev.
Doctrina militară convențională spune că o armată care atacă o forță care se apără va avea nevoie de cel puțin trei ori mai mulți soldați decât armata din fortificații. Dar luptătorii Wagner, în număr de 32.000 de luptători, s-au confruntat cu o forță de aproape 4 ori mai mare ca număr și echipată cu armament modern. Este o înfrângere devastatoare a Ucrainei.
Șocul provocat de înfrângerea zdrobitoare era scris pe chipurile președintelui american Joe Biden și ale președintelui ucrainean Vladimir Zelensky, în timp ce s-au confruntat cu presa la Hiroshima la câteva ore după apariția declarației lui Putin care saluta forțele ruse pentru „finalizarea operațiunii de eliberare a Artemovskului. ” (cunoscut sub numele de Bakhmut în Ucraina). Citind dintr-un text pregătit, Biden a anunțat că SUA vor „lansa noi eforturi comune cu partenerii noștri în a antrena piloți ucraineni pentru a patra generație F-16”.
Între timp, într-o serie de incidente spectaculoase, Ucraina a început să lovească ținte din Rusia cu arme furnizate de SUA și Marea Britanie. Au existat atacuri sporadice de artilerie și rachete Himars asupra civililor ruși în orașele de graniță; două atacuri cu drone asupra Kremlinului și rachetele de croazieră britanice Storm Shadow care lovesc ținte din Rusia. Într-un anumit caz, a avut loc o incursiune transfrontalieră în regiunea Belgorod cu vehicule și arme furnizate de SUA.
În timp ce SUA și restul NATO pretind că nu stiu nimic despre aceste atacuri, important este că Ucraina primește date de țintire pe care doar surse din interiorul NATO le-ar putea furniza. Astfel, linia roșie veche de zeci de ani, care datează din timpul Războiul Rece a fost încălcată – și anume că nici SUA, nici Rusia nu ar ataca teritoriul celeilalte părți, direct sau indirect. (a fost respectată chiar și în timpul jihadului afgan din anii 1980)
Vor fi consecințe. Primul semn a venit odată cu vestea că armele nucleare sunt deja desfășurate în Belarus, iar ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a fost la Minsk pentru a semna acordul necesar care detaliază logistica desfășurării. Biden a declarat reporterilor că reacția sa la desfășurarea Rusiei este „extrem de negativă”.
În realitate, intenția Moscovei este de a oferi Belarusului o capacitate de descurajare împotriva oricăror mișcări imprudente ale NATO, plus o amenințare în caz ca alianța Nord Atlantică ar dori să întrerupă accesului la Kaliningrad. Să nu uităm ca și SUA au păstrat arme nucleare pe pământ european de mulți ani.
Dar o scânteie poate apărea întotdeauna. Viitorul exercițiu NATO cu numele de cod Air Defender 23 (12-23 iunie) va fi cel mai important exercițiu militar efectuat vreodată pe cerul european și cel mai extins exercițiu de desfășurare a forțelor aeriene din istoria Alianței occidentale – implicând 25 de țări NATO, 10.000 de militari și aproximativ 220 de avioane.
Pentru a-l cita pe Larry Johnson, cunoscut blogger american și fost analist la CIA, „o operațiune de antrenament de această dimensiune și amploare pe fundalul tensiunilor crescute din regiune este asemănător cu aprinderea unui chibrit într-un rezervor de benzină”. Acestea fiind spuse, la nivel tactic, armata rusă se poziționează și pentru operațiuni ulterioare pentru a finaliza eliberarea Donbassului, după ce a câștigat controlul asupra Bakhmut, care este un important centru de comunicații prin care toată logistica ucraineană a trecut de-a lungul arcului Donețk – Seversk.
Necunoscut este modul în care campania electorală din SUA din 2024 va afecta traiectoria războiului. Trimiterea de F-16 poate fi văzută și ca o reacție a lui Biden care nu dorește să justifice în plina campanie un eventual eșec în Ucraina. Chiar și generalul Mark Milley, șeful de stat major, admite că F-16 nu este o „armă magică”.
Între timp, Rusia continuă să cerceteze intențiile SUA. Într-un interviu acordat revistei International Affairs, ministrul adjunct al Externelor din Rusia, Serghei Ryabkov, a declarat vineri că „Elita guvernantă a SUA este consolidată într-o mare măsură pe o bază antirusă, indiferent de afilierea la partid. În opinia mea, situația se transformă într-o forță majoră.”
Cu toate acestea, Ryabkov, care este persoana cu cel mai înalt rang pentru relațiile cu SUA a mai adăugat: „Indiferent de cum se vor întâmpla lucrurile, suntem dispuși să menținem dialogul cu oricine ajunge la putere [în SUA] sau rămâne la putere.”
Prin urmare, renunțarea Ucrainei la aderarea NATO și UE și revenirea la statutul de țară neutră va rămâne una dintre condițiile cheie ale unui proces de pace de succes în Ucraina. Marea întrebare este cât de departe va ajunge NATO la următorul său summit din iulie de la Vilnius.
Într-un interviu acordat Wall Street Journal, Henry Kissinger a remarcat că „oferta de a introduce Ucraina în NATO a fost o greșeală gravă și a dus la acest război”. Kissinger a susținut o mai mare claritate în relația Rusiei – Europa, subliniind că, deși Rusia este interesată să promoveze legăturile cu Europa pentru propria sa dezvoltare, este și precaută față de potențialele amenințări care vin din Occident.