Criza energetică ar putea agrava sărăcia pentru 80 de milioane de europeni

by | 23 Nov 2021 | Social

Prețurile la energie au crescut vertiginos în ultimele luni, crescând îngrijorarea că milioane de europeni vor trebui să aleagă între a-și plăti facturile și a pune mâncare pe masă în această iarnă.

„Din păcate, cei vulnerabili vor fi obligați să plătească prețul pentru volatilitatea sistemului nostru energetic”, a spus Martha Myers de la Friends of the Earth, un ONG de mediu.

„Este o tragedie că, pe unul dintre cele mai bogate continente din lume, una din patru gospodării europene și mai multe în această iarnă trebuie să ia decizia între a-și încălzi casele și a avea mâncare pe masă”, a spus ea .

Aproximativ 31 de milioane de europeni trăiau în sărăcie energetică și nu și-au putut menține casele suficient de calde, potrivit cifrelor Eurostat citate de Comisia Europeană în raportul său din 2021 privind starea uniunii energetice.

Cu toate acestea, mulți spun că acest număr poate fi subestimat deoarece nu există o definiție comună a sărăciei energetice în Europa, ceea ce face dificilă evaluarea amplorii problemei.

De exemplu, Centrul Comun de Cercetare al Comisiei a calculat în 2019 că 50 de milioane de oameni trăiau în sărăcie energetică – cu aproape 20 de milioane mai mult decât ultimele estimări ale UE.

Myers a avertizat că acest număr ar putea crește la 80 de milioane din cauza crizei actuale a prețurilor la energie combinată cu impactul crizei COVID.

Deși rata sărăciei energetice variază de la o țară la alta, cercetătorii spun că creșterea continuă a prețului energiei este agravată de criza COVID-19, care a împins unele gospodării mai aproape de pragul pragului.

Deja înainte de pandemie, una din cinci persoane din UE era expusă riscului de sărăcie și excluziune socială – sau aproximativ 110 milioane de persoane, potrivit președintelui Comitetului Economic și Social European (CESE).

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading