Departamentul de Stat al SUA a finanțat cenzurarea informațiilor despre originea virusului

by | 3 Mar 2023 | Social

Un ONG finanțat de Departamentul de Stat al SUA, a pedepsit site-urile conservatoare prin reducerea veniturilor din publicitate dacă, printre altele, acordau credibilitate teoriei privind scurgerea din laboratorul din Wuhan al coronavirusului, deși s-a dovedit a fi adevărată.

Global Disinformation Index este un grup non-profit cu sediul în Marea Britanie care a primit anterior 665.000 USD de la Global Engagement Center și National Endowment for Democracy (NED), un grup susținut de Departamentul de Stat, în timp ce superviza cenzura „teoriilor conspirației” despre COVID -19.

Una dintre aceste „teorii ale conspirației” (dovedită și ea adevărată, ca multe altele) a fost ideea că virusul a provenit dintr-o scurgere de laborator din Wuhan, despre care GDI a susținut că „a fost verificată și dovedită neadevărată”, deși nici măcar ancheta WHO (așa cu bețe în roate cum s-a desfășurat) nu a enunțat cu tărie acest lucru.

Echipa OMS care a anchetat la Wuhan originile coronavirusului nu exclude definitiv nicio ipoteza

GDI a abuzat de influența sa pentru a face presiuni pe firmele Big Tech, precum Facebook, Google, Amazon, Microsoft să oprească publicitatea de pe site-urile conservatoare care au scris despre originea virusului, ca fiind scurs din laborator, plasându-le pe o listă neagră secretă numită „listă dinamică de excludere” în efortul de a le lăsa fără finanțare și fără posibilitatea de a avea bani pentru a se face auziți, la rândul lor prin publicitate.

Raportul GDI prezintă cele mai de neîncredere 10 publicații:

  • the American Spectator,
  • Newsmax,
  • the Federalist,
  • the American Conservative, 
  • One America News,
  • the Blaze, 
  • the Daily Wire, 
  • RealClearPolitics,
  • Reason,
  • the New York Post.

Toate acestea sunt site-uri mari de știri sau de opinie, cu conținut scris sau video, nu sunt toate de același tip, nu sunt agenții de știri (deși acele sunt de fapt cele mai părtinitoare surse de informare pentru că stilul informativ al știrilor cuprinde limbaj stângist cu precădere). Nu diferă cu nimic de CNN sau the New York Times, MSNBC sau Politico.

Grupul a vizat firme care „ofereau fluxuri de venituri din reclame site-urilor cunoscute de dezinformare care traficau conspirații legate de coronavirus”.

Ulterior, Microsoft a trebuit să-și suspende parteneriatul cu grupul după ce GDI a folosit subsidiara de publicitate și analiză a companiei Microsoft, Xandr, pentru a îngheța publicitatea pe site-urile conservatoare.

Din 2021, teoria scurgerii de laborator nu a mai fost tratată ca o „teorie a conspirației”, iar atât Departamentul de Energie, cât și FBI au declarat recent că este probabil adevărat.

Raport SUA: COVID-19 a scăpat din laboratorul chinezesc de la Wuhan

 

Acest lucru subliniază încă o dată modul în care isteria privind „știrile false” și „dezinformarea” a fost folosită pentru a justifica cenzura informațiilor incomode și chiar pentru a facilita mușamalizările reale.

Acum pare că jurnalismul trebuie să fie mort, pentru că în lipsa unei poziții oficiale definitive, niciun articol de presă care pune întrebări, care anchetează sau care prezintă informații din interiorul guvernului nu va mai trebui sa existe pentru că reprezintă dezinformare.

Îmi pare rău să vă anunț dar 90% din timp dezinformăm și suntem dezinformați pentru că avem de a face cu opinii, păreri, interpretări, dezacorduri. Rar prezentăm în conversații, definiții de dicționar, informații precise 100% sau citate de lege exacte, și până și acelea se schimbă. Natura subiectivă a susținerii unui punct de vedere, jurnalistic sau nu, ne face părtași la dezinformare. Ne dorim o lume mută animată doar de glasul guvernului atotputernic peste tot?

Controlul total asupra noastră va începe cu adevărat când vom permite să existe legi, așa cum se preconizează, care să controleze dezinformarea și informațiile false. Iar începutul este aici, făcut de aripa lucrativă a guvernelor, corporațiile, care interzic sau cenzurează ce spunem, ce facem la birou, ce ne place pe rețelele sociale.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading