Deportarea lui Djokovic din Australia, un act politic rușinos al unei presupuse democrații liberale

by | 16 Jan 2022 | Social

Anularea vizei și deportarea celui mai important jucător de tenis, Novak Djokovic nu este decât un act politic ghidat de sentimentul opiniei publice reieșit din sondaje. Având puteri discreționare un ministru nu ia decizia după cum este legal și corect ci după cum se simte populația. Și cum populția a suferit cea mai grea carantină din lumea civilizată în ultimii 2 ani, să sufere și alții.

Contextul politic din această țară cândva liberală și tolerantă a fost subliniat de un sondaj de opinie publicat de ziarul Age, care a arătat că aproape trei sferturi dintre australieni cred că Djokovic ar trebui trimis acasă fără să joace la Australian Open, în timp ce doar 14% dintre australieni. 1.607 de persoane intervievate au spus că ar trebui să i se permită să rămână.

Este șocant că țara l-ar deporta pe jucătorul de tenis numărul 1 din lume pentru că nu a fost vaccinată. Dar este cu adevărat șocant că a și făcut acest lucru, în ciuda faptului că a venit în țară, cu o scutire solicitată și acceptată de autorități și în ciuda faptului că o instanță a respins deja o încercare de anulare a vizei.

Într-adevăr, în anularea ulterioară deciziei judecătorului Kelly guvernul nu mai susține că Djokovic nu are o scutire sau o viză valabilă, ci pur și simplu își folosește prerogativa de a anula viza pe motive politice – că prezența lui Djokovic poate „încuraja sentimentul anti-vaccinare”.

Pentru a susține acest lucru, acuzarea a subliniat „istoria sa de ignorare a măsurilor de siguranță Covid”, a cărei relevanță pentru stimularea „sentimentului anti-vaccinare” este neclară.

Dar nu a existat, a susținut avocatul lui Djokovic, Nick Wood, „nici o singură probă în fața ministrului care să ofere o bază logică pentru această idee”. În caracterizarea lui Djokovic drept un leader pentru anti-vaxxeri, a argumentat Wood, Hawke s-a bazat doar pe un singur document: un articol BBC din 6 ianuarie intitulat „Ce a spus de fapt Novak Djokovic despre vaccinuri?”

Articolul se referă la declarația lui în aprilie 2020, cu mult înainte ca vaccinurile împotriva Covid-19 să fie disponibile pe scară largă, că se opune vaccinării. El este, de asemenea, citat, totuși, spunând că ar menține o „minte deschisă”, dar a vrut să aibă „opțiunea de a alege ceea ce este mai bun pentru corpul meu”. Acest avertisment crucial, a sugerat Wood, fusese ignorat de ministru.

Prim-ministrul Scott Morrison jubilează: „Acum este timpul să continuăm cu Australian Open și să ne bucurăm din nou de tenis în timpul verii”.

Dar, după deportare, Djokovic se confruntă cu perspectiva unei interdicții de trei ani de a intra în Australia și cu dificultăți de a intra și în alte țări, cu excepția cazului în care se fac excepții. Ce tratament îngrozitor pentru cineva care ar trebui să fie un oaspete de onoare și care a intrat în țară doar pentru că i s-a asigurat că are dreptul.

Colegul lui, jucătorul de tenis Vasek Pospisil (unul din puținii) a spus că Djokovic a mers în Australia doar cu înțelegerea că ar putea intra legal:

Novak nu ar fi plecat niciodată în Australia dacă nu i s-ar fi acordat scutirea de a intra în țară conform regulilor guvernului (pe care a primit-o; prin urmare, hotărârea inițială a judecătorului Kelly)… Era o agendă politică în joc aici cu alegerile care urmau, care nu putea fi mai evidentă. Aceasta nu este vina lui. Nu și-a forțat drumul în țară și nu și-a „făcut propriile reguli”; era gata să stea acasă.

Consiliul Victorian pentru Libertăți Civile a criticat hotărârea și sistemul care a permis-o și a transmis că aceasta demonstrează „regimul disfuncțional și haotic de anulare a vizelor” din Australia:

Ministrul și-a folosit cu succes „puterile lui Dumnezeu” pentru a anula viza lui Djokovic, pe baza modului în care opiniile sale percepute ar putea avea impact asupra anti-vaxxi.

Instanța a analizat doar dacă ministrul și-a exercitat competențele în mod legal și nu care ar fi trebuit să fie decizia.

Saga Djokovic evidențiază utilizarea acestor puteri personale extraordinare și regimul disfuncțional și haotic de anulare a vizelor din Australia. Liberty Victoria se alătură apelului pentru o anchetă asupra acestui regim nepotrivit scopului.

Comportament rușinos din partea unei presupuse democrații liberale și tolerante. Pare evident că că toleranța se aplică doar celor ce gândesc și se comportă identic. Ai ieșit din tipar, ești paria.

Australienilor ar trebui să le fie complet rușine de ei înșiși și de țara lor și atunci când se vor trezi în sfârșit din psihoza lor în masă indusă de izolare, poate că vor fi.

Etichete: Australia | Djokovic

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading