Ministrul Muncii anunță că salariile minime și pensiile vor crește pentru a acoperi inflația

by | 29 Aug 2022 | Social

Ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), a declarat la Antena 3, că salariul minim trebuie să crească și că PSD va propune coaliţiei o majorare mai mare a pensiilor decât formula din lege de 5,1%.

„Noi suntem pe final cu acest pachet social. Chiar astăzi de dimineaţă am avut şi voi avea în continuare ultimele discuţii cu domnul ministru al Finanţelor, după care vom discuta cu liderii partidului, să prezentăm ceea ce noi am terminat practic aseară de lucrat, suntem pe construcţia finală.

Vom anunţa în termenul cel mai scurt ceea ce se întâmplă. De alfel, eu cred că cetăţenii români s-au obişnuit ca atunci când PSD este la guvernare, grija pentru cetăţeni, pentru mediul de afaceri, pentru că nu vom avea doar un pachet social, vom avea un pachet socio-economic. Vom gândi măsuri cum am gândit şi până acum, echilibrate, împărţite între pachetul social şi pachetul economic. Cea mai bună protecţie socială pentru o persoană aptă de muncă este existenţa unui loc de muncă.

În acest pachet avem şi măsuri sociale şi măsuri economice. În primul rând, grija noastră a fost îndreptată către preţurile din energie, astfel încât populaţia, pentru iarna 2022-2023 să nu aibă preţuri modificate. Vorbesc de consumatorii casnici. Specialiştii noştri au lucrat pe astfel de schemă, au prezentat o parte în coaliţie. Vom avea discuţiile finale, asta a fost o grijă, să ne asigurăm că traversăm cu bine această iarnă.

Ciolacu vrea ca schema de plafonare și compensare a prețurilor la energie să fie prelungită până în 2025

Nu o să confirm sau să infirm cifre, o să spun doar că da, am avut discuţii şi despre salariul minim. Considerăm că salariul minim trebuie să crească în România. Am pus în primă fază la dispoziţia mediului de afaceri, acei 200 de lei netaxabili, posibilitatea majorării salariului minim, fără o cheltuială suplimentară, fără nicio taxare din partea statului român (…)

De la 1 ianuarie 2022 am avut o majorare a pesiei minime cu 25% şi o majorare a punctului de pensie cu 10%. Noi în PSD am discutat şi vom propune coaliţiei o majorare mai mare decât formula din lege, care ar fi trebuit ca acum să fie majorate pensiile cu în jur de 5,1%. Vom anunţa în curând cu cât se vor majora exact”, a declarat ministrul Muncii.

Un număr de 4.794.670 pensionari era înregistrat în iulie 2022 în România, iar pensia medie a fost de doar 1.733 lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). La polul opus se afla beneficiarii de pensii speciale, între care se remarcă procurorii și judecătorii, cu o pensie medie de 20.885 lei, pentru 4773 de persoane. 9.864 de persoane beneficiază de pensii de serviciu, numite și pensii speciale.

Ministrul finanţelor, Adrian Câciu, a anunțat luna trecută că pensiile speciale vor fi impozitate. Totul se va decide însă după ce se va termina analiza, iar aceasta va fi prezentată coaliţiei politice PSD-PNL-UDMR apoi se așteaptă o decizie ce trebuie aplicată pânălasfârșitul anului, așa cum România s-a angajat prin PNRR.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

LoadingCele mai cititeTe-ar putea interesa

Loading


Loading