Musk: Inteligența artificială și un guvern mondial reprezintă amenințări la adresa umanității

by | 28 Feb 2023 | Social

Luna aceasta în Dubai sub sloganul „Shaping Future Governments”, WGS (World Government Summit) a reunit personalități importante din politică, afaceri și guvernanță globală într-un format asemănător cu cel al recentei reuniuni anuale a WEF.

WGS (Summit-ul Guvernului Mondial) se autoproclamă drept „o platformă globală de schimb de cunoștințe dedicată modelării viitorului guvernului la nivel mondial”.

Au participat peste 300 de vorbitori și 10.000 de participanți, inclusiv 250 de miniștri guvernamentali și reprezentanți din 80 de organizații internaționale, regionale și guvernamentale, inclusiv ONU, WEF (World Economic Forum), Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

Musk, Schwab și alți lideri au dezbătut speranțe și preocupări contradictorii pentru viitor. WGS a prezis cum va arăta lumea până în 2071, deziderat lansat ca parte a inițiativei „Guvernul în 2071” a WGS.

Aceste proiecții prevăd un viitor distopic cu schimbări climatice catastrofale, migrație în masă, concedieri în masă datorate automatizării, urmate de tulburări sociale, fuziunea oamenilor cu tehnologia fiind „cel mai bun scenariu” pentru 2071.

Musk a abordat dezvoltarea continuă a inteligenței artificiale (AI) și pericolele unui guvern mondial, vorbind prin video la WGS.

„Unul dintre cele mai mari riscuri pentru viitorul civilizației este inteligența artificială”, a spus Musk participanților la WGS. „Dar AI are contribiție atât pozitivă, cât și negativă – este o mare promisiune, o mare capacitate dar odată cu asta vine și un mare pericol.”

El a comentat despre ChatGPT, instrumentul AI din ce în ce mai popular dezvoltat de OpenAI. Musk este co-fondator OpenAI împreună cu fostul partener PayPal, Peter Thiel, intre timp părăsind consiliul de administrație al companiei.

„Cred că ChatGPT le-a arătat oamenilor cât de avansată a devenit tehnologia AI, este foarte avansată de ceva vreme; până acum pur și simplu nu avea o interfață de utilizator care să fie accesibilă pentru majoritatea oamenilor”, a spus Musk.

„Ceea ce a făcut ChatGPT este doar să pună o interfață de utilizator accesibilă pe tehnologia AI, care este prezentă de câțiva ani”, a adăugat el.

Musk a cerut guvernelor să elaboreze reglementări de siguranță pentru AI, comparând ascensiunea acesteia cu dezvoltarea tehnologiei nucleare.

„Vă uitați, să zicem, la descoperirea fizicii nucleare. Asta a generat energie nucleară dar și bombe nucleare”, a spus Musk, adăugând:

„Cred că trebuie să reglementăm siguranța AI, sincer. Gândiți-vă [la AI] ca la orice tehnologie care are un potențial risc pentru oameni, cum ar fi dacă este vorba de avioane, mașini sau medicamente, avem organisme de reglementare care supraveghează siguranța publică a mașinilor și avioanelor și a medicamentelor.

„Cred că ar trebui să avem un set similar de supraveghere reglementară pentru inteligența artificială, pentru că cred că este de fapt un risc mare pentru societate.”

Nu este prima dată când Musk face astfel de remarci despre AI. În martie 2022, Musk a spus că „inteligenta artificială greșită” este una dintre cele mai mari trei amenințări cu care se confruntă omenirea, alături de scăderea natalității și creșterea „extremismului religios”.

Alții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la influențarea AI-ului – susținând că părtinirea este inclusă în tehnologie. New York Post a raportat că ChatGPT a refuzat să scrie un articol despre Hunter Biden în stilul critic al ziarului, dar a fost dispus să scrie articolul din perspectiva CNN.

Business Insider susține că instrumentele AI precum ChatGPT trebuie să fie „woke” pentru a atrage investitorii.

Investiții majore se revarsă în astfel de tehnologii AI. Microsoft a anunțat luna trecută că investește 10 miliarde de dolari în OpenAI, în timp ce Google lucrează la un concurent al ChatGPT cunoscut sub numele de „Bard”.

Musk, în discursul său cu delegații WGS, a abordat, ceea ce el vede ca fiind pericolele unui guvern mondial.

„Știu că acesta se numește Summit-ul Guvernamental Mondial, dar cred că ar trebui să ne îngrijorăm un pic dacă devenim prea mult un singur guvern mondial”, a spus el. „Vrem să evităm să creăm un risc civilizațional prin faptul că, sincer – acest lucru poate suna puțin ciudat – avem prea multă cooperare între guverne.”

În schimb, Musk a cerut menținerea „diversității civilizaționale”. El a spus:

„Cred că vrem să fim puțin precauți în a fi prea mult intr-o singură civilizație, pentru că dacă suntem prea mult o singură civilizație, atunci totul se poate prăbuși.

„Evident că nu sugerăm război sau ceva de genul acesta, dar cred că vrem să fim puțin atenți să nu cooperăm prea mult. Sună puțin ciudat, dar vrem să avem o anumită diversitate civilizațională, astfel încât, dacă ceva nu merge bine cu o parte a civilizației, totul să nu se prăbușească și umanitatea să continue să meargă înainte. [cealaltă parte sa functioneze]”

Musk a avut câteva sfaturi pentru liderii politici și alte personalități proeminente: vorbește cu propria ta voce.

„Cred că oamenii ar trebui să vorbească cu propria lor voce”, a spus el. „Aș încuraja directorii generali, legislatorii să vorbească autentic. Faceți singur tweet-urile și transmiteți-vă mesajul direct.”

Musk a scris pe Twitter că a ales să facă aceste remarci la WGS pentru că „părea locul potrivit”.

De asemenea, a făcut aluzie la planurile sale pentru Twitter, indicând că se așteaptă să găsească un CEO care să-l succedă „probabil către sfârșitul acestui an”.

„Cred că trebuie să stabilizez organizația și să mă asigur doar că se află într-un loc sănătos din punct de vedere financiar”, a spus el. „Bănuiesc că, probabil, spre sfârșitul acestui an, ar fi un moment bun pentru a găsi pe altcineva care să conducă compania.”

Etichete: Elon Musk

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading