Variola maimuțelor rebrenduită

by | 17 Aug 2022 | Social

În curând, variola maimuțelor – folosesc pluralul ca să nu se supere vreo maimuță – poate să nu mai fie o problemă de sănătate mondială – nu pentru că transmisiile sunt în scădere, ci pentru că Organizația Mondială a Sănătății vrea să schimbe numele bolii.

Unii “experți” în sănătate consideră că numele actual are conotații care pot crea probleme.

Într-o declarație de vineri, 13 august, OMS a explicat că virusul variolei maimuțelor a fost numit în 1958, „înainte de adoptarea celor mai bune practici actuale în denumirea bolilor și a virușilor”. Acum, virușii nou identificați ar trebui să primească nume care „evită să ofenseze orice grupuri culturale, sociale, naționale, regionale, profesionale sau etnice și să minimizeze orice impact negativ asupra comerțului, călătoriilor, turismului sau bunăstării animalelor”, a explicat organizația.

Pentru a redenumi virusul OMS cere publicului să propună cum ar trebui să fie numit.

Un grup de “experți” mondiali convocați de OMS au convenit deja că variantele virusului variolei maimuțelor vor fi etichetate cu cifre romane. Ei au creat un forum deschis în care publicul este invitat să sugereze un nou nume pentru virus. Într-o scrisoare din 29 iunie, oameni de știință au cerut un nume nou, nediscriminatoriu și nestigmatizator pentru virusul care este endemic în Africa și se răspândește acum în întreaga lume. Ei au susținut că cuvântul „maimuță” a fost adesea folosit ca insultă rasistă. De asemenea, ei subliniază că termenul leagă în mod inexact boala cu animalul: maimuțele nefiind gazda sa naturală.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading