Pfizer, interzis de Parlamentul European din cauza contractelor abuzive

by | 13 Jan 2023 | Extern

Comisia COVI a Parlamentului European a aprobat miercuri (11 ianuarie) o propunere de a interzice oficialii Pfizer din Parlamentul European, ca urmare a lipsei de transparență a companiei în contractele de cumpărare a vaccinurilor în timpul pandemiei.

CEO-ul Pfizer, Albert Bourla nu vrea să dea declarații UE despre achiziția de vaccinuri

Reprezentanților companiei farmaceutice americane Pfizer și CEO-ul acesteia, Albert Bourla, li se poate interzice în curând accesul în Parlamentul European, în urma unei solicitări a grupului Verzilor de a interzice reprezentanții Pfizer.

Toate grupurile politice au votat în favoarea interdicției, cu excepția Partidului Popular European (unde este PNL) și Renew Europe (USR), care au votat împotrivă. Majoritatea a fost suficientă pentru a trece la vot.

Precedentul de interzicere a reprezentanților unei companii din Parlament datează din 2017, când comisia de mediu (ENVI) a votat pentru interzicerea oficialilor din corporația agrochimică Monsanto din SUA, ca urmare a refuzului acesteia de a participa la o audiere publică.

Confruntat pe 10 octombrie cu numeroase întrebări din partea parlamentarilor UE, gigantul farmaceutic Pfizer a rămas vag cu privire la opacitatea contractelor sale de cumpărare a vaccinurilor și a mesajelor text schimbate cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Pfizer recunoaște în Parlamentul European că nu a testat pentru oprirea transmiterii

Contractele și afacerea SMS

În primele luni ale pandemiei de COVID, UE a achiziționat vaccinuri de la mai multe companii farmaceutice, inclusiv Pfizer/BioNTech, pentru a le livra statelor membre cât mai repede posibil.

„PE are dreptul la o transparență deplină în ceea ce privește detaliile acestor cheltuieli și negocierile preliminare care au dus la aceasta”, a scris Kathleen Van Brempt, președintele comisiei COVI, într-un tweet în decembrie anul trecut.

Atât în octombrie, cât și în decembrie, CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a refuzat să se întâlnească cu europarlamentarii COVI.

Șeful Pfizer trebuia să se explice despre așa-numita afacere SMS, în care contractele referitoare la 1,8 miliarde de doze de vaccin ar fi fost negociate direct prin mesaje text private între Bourla și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen trebuie să demisioneze imediat și necondiționat!

În urma votului, Conferința președinților de comisie (CPC), care reunește toți președinții de comisie în fiecare marți în timpul sesiunilor plenare de la Strasbourg, își va da avizul.

CPC va lua în considerare mai multe opțiuni: durata excluderii, dacă sancțiunea se va aplica doar Bourla sau tuturor reprezentanților Pfizer sau dacă este menținută deloc.

Interzicerea Pfizer din Parlamentul European nu avea niciun efect asupra companiei, mai mult, câștigurile obținute de la UE și puterea pe care o are aupra conducerii țărilor europene o vor face să se simtă la adăpost de consecințe cu adevărat grave.

Etichete: Pfizer

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading