Politica, nu știința a dictat măsurile de izolare și testare din timpul pandemiei. E o surpriză?

by | 9 Mar 2023 | Extern

„Confruntați cu dovezi copleșitoare ale daunelor colaterale îngrozitoare cauzate de politica lor greșită, cei responsabili pentru închiderea școlilor ar trebui acum să-și recunoască greșeala – și să jure că nu vor mai provoca niciodată un astfel de rău”, spune Isabel Oakeshott, jurnalista care a scurs mesajele WhatsApp ale secretarului pentru sănătate, Matt Hancock.

În Marea Britanie, mai mult decât în ​​orice altă țară europeană, se discută în ultimele luni intens despre politicile care au fost puse în vigoare pentru combaterea pandemiei de Covid-19 și dacă acestea ar trebui repetate dacă s-ar întâmpla din nou o pandemie similară. În anii 2020-2021, Marea Britanie a trecut de mai multe ori prin carantină, cu unele dintre cele mai stricte restricții din Europa.

Guvernul lui Boris Johnson a insistat că deciziile sale sunt necesare și bazate pe știință. Este adevărat să spunem că Regatul Unit a fost, de asemenea, printre primele țări din Europa care au ridicat toate restricțiile în ianuarie 2022, după ce majoritatea populației a fost vaccinată.

Cu toate acestea, scandalul „Partygate”, care l-a determinat pe prim-ministrul Boris Johnson să demisioneze vara trecută, a arătat clar cum clasa conducătoare nu a considerat necesar să respecte regulile pe care le-a impus populației generale.

Pensionar cardiac primește 6 luni de închisoare pentru vânzare de plăcinte în carantină, politicienii au scăpat

Acum, mii de mesaje WhatsApp scurse de la secretarul pentru Sănătate de atunci, Matt Hancock, au fost dezvăluite de The Telegraph și aduc noi dovezi ale motivelor politice – nu științifice – pe care cabinetul lui Johnson a luat decizii cu consecințe de amploare pentru viața de zi cu zi a cetățenilor obișnuiți, precum și pentru economia Regatului Unit și finanțele publice.

Mesajele lui Matt Hancock au fost dezvăluite către The Telegraph de jurnalista Isabel Oakeshott, care îl ajuta să-și scrie cartea despre criza coronavirusului. Deși ea a semnat un acord de confidențialitate înainte de a i se înmâna dosarele care conțineau comunicările text pe care secretarul de sănătate le-a avut cu colegii săi și cu funcționarii publici de vârf la acea vreme, Oakeshott a considerat că„ este în interesul public să dezvăluie aceste mesaje”, așa cum a spus ea când și-a explicat decizia .

Datorită mesajelor scurse, știm acum cu siguranță că a existat o strategie bine gândită pentru a insufla frica publicului larg, pentru ca oamenii să respecte regulile de izolare și să accepte că drepturile lor civile cele mai elementare ar putea fi suspendate. În conversațiile sale cu funcționarii publici, secretarul sănătății din Marea Britanie a vorbit despre necesitatea de a „înspăimânta pe toată lumea” și de a „desfășura” o nouă variantă a virusului în acest scop.

Nebunia autoritară COVID: Marea Britanie, la un pas de a omorî toate pisicile din țară

Hancock părea să fie implicat în dispute aprinse cu cancelarul de pe atunci al Fiscului, Rishi Sunak, care este acum prim-ministru al țării, poziție din care tocmai și-a mustrat fostul coleg de cabinet pentru discuția sa pe WhatsApp cu privire la necesitatea de a face presiuni asupra unui deputat conservator să voteze în favoarea noilor restricții de izolare prin amenințarea cu blocarea finanțării unui nou centru pentru persoane cu dizabilități pentru care deputatul făcuse campanie.

Secretarul sănătății a fost, de asemenea, în dezacord cu secretarul pentru Educație, Gavin Williamson, care a fost în favoarea menținerii școlilor deschise.

The Telegraph scrie : „Matt Hancock a organizat o „acțiune din ariergarda” pentru a închide școlile, în ciuda faptului că Sir Gavin Williamson s-a luptat cu „dinți și unghii” pentru a menține sălile de clasă deschise, dezvăluie mesajele WhatsApp scurse.”

Mai mult, secretarul sănătății a refuzat să scutească copiii de la „regula celor șase”, interzicând adunările sociale a mai mult de șase persoane și utilizarea măștilor de protecție, în ciuda dovezilor care arată că „nu există nicio justificare solidă” pentru ca aceste reguli să continue să continue să se aplice copiilor.

Mesajele arată că un argument cheie pentru a forța copiii să poarte măști în școli a fost evitarea confruntării cu prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon, care a demisionat luna trecută, în parte din cauza agitației create de insistențele ei asupra situației unui violator condamnat care a spus că acum se autoidentifică ca o femeie și că ar trebui trimis la o închisoare pentru femei.

De asemenea, Hancock nu a vrut să scurteze perioada de izolare de 14 zile pentru cei care au fost în contact cu o persoană care a fost testată pozitiv pentru Covid-19. Când i s-au prezentat dovezi științifice că este suficient să testăm oamenii izolați în fiecare zi timp de cinci zile, el a răspuns că „ar îngrijora serios oamenii și ar implica că am greșit”.

Secretarul sănătății a discutat de fapt cu un „prieten înțelept” cum pandemia de Covid-19 i-ar putea propulsa cariera „în următoarea ligă”. Într-o altă conversație, el chiar a glumit cu Simon Case , șeful serviciului public, despre călătorii „închiși” în hoteluri, interlocutorul său spunând că ar dori să „vadă câteva dintre fețele” oamenilor care se închid în camerele mici de hotel la sosirea lor în Marea Britanie cu avionul.

Într-un alt mesaj text publicat de The Telegraph, echipa lui Hancock a întrebat dacă este posibil ca „huliganul de la pub” Nigel Farage „să fie închis”. Nigel Farage este fostul lider al Partidului Independenței Regatului Unit (UKIP) și un fost europarlamentar care are în prezent o emisiune zilnică pe canalul de televiziune anti-woke GB News.

„Bine, bine, iată-ne. Voi mărturisi”, a spus Farage la GB News după ce The Telegraph publicase mesajul lui Hancock despre necesitatea de a-l închide.

„Când a venit prima carantinare, m-am gândit că voi accepta Legea Coronavirus. Trecuse prin Camera Comunelor, dându-le miniștrilor puteri pe care nu le-am mai văzut de pe vremea regilor medievali. Nu mi-a plăcut, dar m-am supus. Apoi am văzut carantinare după carantinare și am văzut isteria în jurul numărului vaccinuri pe care trebuie să le facem. Apoi am văzut mass-media, câștigând atât de mulți bani din publicitate încât aproape că nu mai era loc de dezbatere sau critică. Și apoi l-am văzut pe Matt Hancock stând acolo și spunând lucruri ca acesta, un ordin: „Trebuie să stai acasă”. Ei bine, m-am gândit pe măsură ce luna a trecut, la naiba cu tine. Acest lucru este absolut ridicol. Îmi spui că nici nu pot merge la pescuit. Nici măcar nu pot să merg pe cont propriu și să stau pe o plajă undeva și să pescuiesc – asta sunt prostii. Și sincer, am început să nu mă conformez.”

„Dintre toate parodiile și tragediile pandemiei, tratamentul copiilor este, fără îndoială, cel mai flagrant”, a scris denunțătoarea Isabel Oakeshott în The Telegraph.

„La aproape trei ani după ce panica oarbă din cauza virusului a declanșat prima decizie nefastă de a închide școlile, dezinvoltura cu care o generație de micuți a fost sacrificată pentru ca politicienii să poată continua să insiste că fac tot posibilul pentru a „salva vieți”. ar trebui să ne exaspereze pe fiecare dintre noi. Mai mult decât orice altceva, desconsiderarea îngrozitoare pentru bunăstarea tinerilor – care ar fi trebuit să fie primordială – m-a determinat să dezvălui aceste mesaje WhatsApp, chiar și în fața unui mesaj amenințător al domnului Hancock.”

În Marea Britanie, ca și în alte părți ale Europei, pandemia și, mai precis, carantina și școlarizarea la distanță, au avut un impact devastator asupra învățării. Măsurile de izolare cauzate de Covid-19 au provocat, de asemenea, o criză globală de sănătate mintală la copii, potrivit OMS , iar Regatul Unit nu face excepție .

În timpul pandemiei, Regatul Unit a suferit a doua cea mai profundă recesiune din Europei, iar PIB-ul său nu a mai reușit să revină la nivelurile pre-Covid de atunci, în timp ce întreruperea lanțurilor de aprovizionare combinată cu tipărirea banilor fără număr de către Banca Angliei a avut același efect ca și în alte părți: o inflație ridicată persistentă, o problemă care acum a fost agravată de războiul din Ucraina.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading