România în alertă: Rusia amenință că ne va bombarda. De ce am ajuns ținta rușilor?

by | 2 Feb 2023 | Extern

Generalul rus Evgheni Bujinski a amenințat că bazele aeriene NATO vor deveni o țintă justificată a unui atac dacă sunt folosite de forțele ucrainene; el s-a referit cu precădere la bazele din Polonia și România.

Recent, mai multe țări – Polonia, Regatul Unit, Germania și SUA au decis să doneze Ucrainei tancuri de fabricație occidentală. Apar semnale că următorul obiectiv al Kievului ar fi achiziționarea de avioane de luptă occidentale și de arme cu rază lungă de acțiune.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat luni că Franța nu exclude posibilitatea de a livra Ucrainei avioane de luptă. Însă Macron a adăugat că acest tip de armament, necesar Ucrainei, nu trebuie să diminueza capacitatea de apărare ale armatei franceze și nu trebuie să conducă la escaladarea războiului cu Rusia.

El a subliniat că Ucraina nu a solicitat oficial încă donarea de avioane și că o decizie în această privință va fi luată pe baza unor cereri oficiale, nu pe zvonuri.

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că Polonia se consultă cu aliații cu privire la continuarea sprijinirii Ucrainei și nu a exclus posibilitatea de a dona aeronave Kievului. Cu toate acestea, președintele Joe Biden a declarat că SUA nu vor dona Ucrainei avioane de luptă F-16 .

Ucraina pivotează spre avioanele de vânătoare F-16 la câteva ore după ce și-a asigurat tancurile

Posibila livrare a avioanelor de luptă a fost menționată de Evgheni Bujinski, un general rus și fost șef al departamentului de cooperare internațională de la Ministerul Rusiei, într-un interviu acordat agenției de presă Ria Novosti, care a amenințat că:

„bazele aeriene NATO vor deveni o țintă justificată pentru forțele ruse dacă vor deveni disponibile pentru avioanele ucrainene”.

„Dacă țările NATO decid să-și implice forțele aeriene, acestea ar putea începe să opereze din bazele aeriene NATO din apropiere, în România și Polonia, de exemplu”, a continuat Buzhinsky, adăugând că bazele aeriene „devin o țintă care poate fi lovită în mod legitim, din perspectiva dreptului internațional.”

Etichete: razboi | România | Rusia

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading