Norvegia va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina

by | 26 Jan 2023 | Extern

Norvegia va trimite tancuri de luptă Leopard 2 în Ucraina ca parte a ajutorului occidental, a anunțat miercuri ministrul său apărării, alăturându-se altor țări europene.

„Norvegia și guvernul sprijină donarea de tancuri de luptă Ucrainei. Norvegia va participa”, a declarat ministrul Apărării, Bjorn Arild Gram într-un interviu acordat televiziunii publice norvegiene NRK, fără a preciza câte vor fi trimise.

După săptămâni de presiune din partea Ucrainei și a altor aliați, Berlinul a acceptat în sfârșit să trimită 14 din tancurile sale Leopard 2, considerate printre cele mai bune din lume.

Mișcarea a deschis calea altor națiuni europene care operează Leopards să trimită tancuri din propriile lor flote în Ucraina, construind în continuare arsenalul de arme combinate de care Kievul are nevoie pentru a lansa contraofensive.

După săptămâni de lobby intens pentru echipamentele militare grele, vestea despre aprovizionarea lor iminentă vine ca o ușurare pentru Kiev, mai ales când forțele ruse au raportat progrese în Bakhmut, un oraș din estul Ucrainei pe care Moscova încearcă să-l captureze de luni de zile.

Statele Unite intenționează să trimită 31 de tancuri — suficiente pentru un batalion, a declarat un oficial al administrației Biden pentru The Washington Post. Livrarea poate dura luni, dacă nu ani. Întârzierea se datorează parțial faptului că guvernul SUA va cumpăra tancurile de la producători decât să le transfere din stocurile existente. Acestea urmează să fie plătite de Ukraine Security Assistance Initiative, un fond destinat achiziționării de echipamente militare pentru Ucraina dar care momentan are contul gol.
Trupele ucrainene trebuie să fie instruite cu privire la modul de operare și întreținere a mașinii Abrams, de a încorpora tancurile în operațiunile ofensive.

Foto: Visual Information Specialist Markus Rauchenberger

Etichete: Norvegia | razboi | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading