Rusia impune restricții privind retragerile de valută, economia fiind deja în pragul colapsului

by | 9 Mar 2022 | Extern

Banca Centrală a Rusiei a înăsprit drastic restricțiile valutare pe fondul sancțiunilor paralizante occidentale din cauza războiului din Ucraina. Banca a ordonat băncilor comerciale ale țării să plafoneze suma pe care clienții o pot retrage din depozitele lor în valută la 10.000 USD în dolari SUA. Orice depășește această sumă ar trebui retras în ruble la cursurile de schimb curente.

De asemenea, le-a transmis băncilor comerciale să înceteze să mai vândă valută clienților, o măsură care va stimula probabil o piață neagră a valutei străine – vânzările de valute străine fiind suspendate până pe 9 septembrie.

Restricțiile sunt fără precedent de la căderea URSS, când autoritățile mențineau controale stricte asupra valutei, ca în toate țările comuniste. Banca Centrală a menționat că controalele valutare au fost înăsprite din cauza sancțiunilor occidentale care au înghețat o mare parte din rezervele valutare ale Băncii Centrale.

Câteva ore mai târziu, președintele Vladimir Putin a emis un ordin de restricționare sau interzicere a importurilor și exporturilor anumitor produse și materii prime dar o listă a produselor care vor fi restricționate și/sau interzise nu a fost încă definită de guvern, după cum relatează presa de stat rusă RIA.

Mișcările au loc în timp ce economia Rusiei pare periculos de aproape de colaps, deoarece este lovită de sancțiunile occidentale care i-au paralizat băncile și industria financiară.

Fitch a retrogradat marți ratingul suveran al Rusiei  la „C” de la „B”, spunând că este iminentă o încetare a plății datoriei. Morgan Stanley a avertizat mai înainte că Rusia ar putea să nu își achite datoriile de la jumătatea lunii viitoare.

Bursa rusă va rămâne închisă miercuri, a declarat Banca Rusiei, continuând oprirea începută la 28 februarie, în încercarea de a opri prăbușirea prețurilor, în timp ce investitorii se grăbesc să-și scoată banii din țară.

La toate acestea se adaugă anunțurile sincronizate din partea Statelor Unite ale Americii și Marii Britanii de interzicere a importurilor de petrol, gaze, cărbune din Rusia. SUA va pune în aplicare decizia imediat iar Regatul Unit până la sfârșitul anului când va avea asigurate surse înlocuitoare de pe alte piețe.

Băncile majore din Rusia au fost blocate din sistemul SWIFT care permite plățile globale și miliarde de active deținute de banca centrală au fost înghețate, în timp ce companiile multinaționale de la BP și Shell la Visa și Mastercard au închis afacerile sau au anunțat planuri de a părăsi țara, alături de multe alte companii occidentale.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading