Ungaria blochează finanțarea de 500 de milioane de euro a UE pentru Ucraina

by | 17 May 2023 | Extern

Ungaria va bloca finanțarea în valoare de 500 de milioane de euro pentru armament destinat Ucrainei, care ar fi al optulea transfer de la Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF), a informat cotidianul de afaceri Világgazdaság.

Budapesta a cerut garanții că EPF își va menține orizontul global în viitor și nu va fi folosit doar pentru a înarma Ucraina.

Consiliul miniștrilor de externe al statelor membre UE a aprobat pe 5 mai achiziția în comun de către țările UE de muniție de artilerie și rachete pentru Ucraina în valoare de 1 miliard de euro, a anunțat vineri Consiliul Afaceri Externe al UE. Ajutorul, aprobat ca parte a Facilității europene pentru pace, va permite forțelor armate ucrainene să fie aprovizionate cu muniție de artilerie de calibru 155 de milimetri și rachete.

Cu o zi înainte de decizia consiliului, Agenția Națională Ucraineană pentru Prevenirea Corupției (NACC) a inclus OTP Bank pe lista sponsorilor internaționali de război. Această decizie a fost justificată de poziția conducerii băncii cu privire la continuarea activităților sale în Rusia și recunoașterea de facto a așa-numitelor „republici populare” Donețk și Luhansk.

Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului, Péter Szijjártó, a declarat vineri, la Stockholm, că până când Ucraina va revoca decizia, guvernul maghiar va fi „greu presat” să negocieze noi sancțiuni care ar necesita sacrificii suplimentare.

„Este scandalos că Ucraina a trecut OTP, care nu încalcă nicio lege, pe lista sponsorilor internaționali ai războiului”, a spus Szijjártó.

Relațiile dintre Ucraina și Ungaria nu au fost bune de ceva vreme, datând dinainte de război, în principal din cauza tratamentului negativ al Ucrainei față de minoritatea etnică maghiară. Cu toate acestea, decizia Ungariei de a nu trimite arme în Ucraina și promovarea unui acord de pace și a încetării focului în Ucraina au înfuriat Kievul și o mulțime de guverne occidentale.

Orban: Ungaria nu-și permite să fie târâtă în război

Luna trecută, Tamás Menczer, secretar de stat pentru relații bilaterale la Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului, a declarat că Ungaria nu va sprijini integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană sau NATO până când drepturile comunității maghiare din Ucraina nu vor fi restabilite.

S-a dezvăluit, de asemenea, că Ucraina intenționează să arunce în aer o conductă vitală care furnizează petrol Ungariei din Rusia, pentru a paraliza industria Ungariei, potrivit documentelor secrete ale SUA. Vestea a fost întâmpinată cu șoc în Ungaria, un analist de securitate declarând că a echivalat cu un atac asupra Ungariei și, prin urmare, un atac asupra NATO.

Zelenski intenționa să lase Ungaria fără petrol și să bombardeze orașe din Rusia

„Acesta este un atac împotriva Ungariei și, prin urmare, a NATO, conform articolului 5 al NATO”, a declarat expertul maghiar în politică de securitate György Nógrádi pentru cotidianul Magyar Nemzet într-un interviu.

Etichete: Ungaria

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading