Washingtonul presează în secret Kievul pentru discuții de pace cu Moscova

by | 7 Nov 2022 | Extern

Războiaele fără sfârșit, cum se prefigurează a fi și cel din Ucraina, nu par să mai fie în interesul american, având în vedere impactul negativ pe care îl are asupra economiei globale. Washingtonul pare să înceapă să favorizeze o negociere a păcii.

Până acum, Washington, Londra și UE au îndemnat întotdeauna Kievul să adopte o atitudine dură și neînduplecată față de Moscova fără loc de negocieri. Acest lucru pare să se schimbe treptat. Pentru că nu doar republicanii americani critică livrarea unor cantități mari de echipamente de război și ajutorul financiar excesiv pentru Ucraina, ci și câteva voci, deși încă timid, din aripa democraților.

Potrivit Washington Post  administrația americană pare să încerce să privească mișcarea nu ca pe un compromis, ci ca pe o „încercare calculată de a se asigura că Ucraina menține un nivel moral ridicat în ochii susținătorilor săi internaționali” pentru a se asigura că guvernul la Kiev primeşte sprijinul altor naţiuni.

Acest lucru se datorează probabil și faptului că inflația a atins acum niveluri amenințătoare și oamenii devin nemulțumiți. Cetăţeanului obişnuit nu-i pasă dacă Ucraina câştigă sau pierde dacă nu-şi mai permite viaţa de zi cu zi.

Acest război și oboseala față de situația din Ucraina devin din ce în ce mai vizibile peste tot. Ziarul spune mai departe:

„Oboseala din Ucraina este o preocupare reală pentru unii dintre partenerii noștri”, a spus un oficial american care, ca și alții intervievați pentru acest raport, a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a nu pune în pericol discuțiile sensibile dintre Washington și Kiev.

Interdicția președintelui Volodymyr Zelensky de a discuta cu el a generat îngrijorare în părți din Europa, Africa și America Latină, unde efectele perturbatoare ale războiului asupra disponibilității și costului alimentelor și combustibilului sunt resimțite cel mai puternic.

Oamenii și guvernele se luptă din cauza creșterii puternice a inflației care afectează dramaticviața dezi cu zi. Din această cauză, cererile pentru obținerea păcii ar putea predomina mai devreme sau mai târziu.

Oficialii americani citați în raportul Washington Post spun că debutul unei ierni aspre și faptul că Ucraina se confruntă deja cu întreruperi extinse de curent din cauza atacurilor rusești asupra rețelei electrice sunt probabil să-l determine pe Zelensky să discute despre un armistițiu. Politicienii americani cred că Kievul „încearcă să obțină cât mai multe succese militare înainte de loviturile de iarnă, când ar putea exista o fereastră pentru diplomație”.

Cu toate acestea, se pune întrebarea dacă cei de la Kiev și Washington vor sabota eventualele negocieri. Nu lipsesc războinicii care vor să prelungească cât mai mult conflictul. Și asta în ciuda faptului că efectele negative se resimt din ce în ce mai mult.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading