Politico enunță scenariul prezentat de Știri Alternative: Războiul din Ucraina s-ar putea încheia după Modelul Coreean.

by | 19 May 2023 | Extern, Red Pill

Oficialii americani iau în calcul posibilitatea din ce în ce mai mare ca războiul Rusia-Ucraina să se transforme într-un conflict înghețat care durează mulți ani – poate decenii – urmând să intre în categoria confruntărilor similare de lungă durată din Peninsula Coreeană, Asia de Sud și nu numai”, a scris celebra publicație euro-americană.

Opțiunile discutate în cadrul administrației Biden privind o „înghețare” pe termen lung a conflictului i-au în calcul stabilirea unor linii potențiale pe care Ucraina și Rusia ar fi de acord să nu le traverseze, dar care nu vor considerate granițe oficiale”, mai scrie Politico.

Scenariul Modelului Coreean a fost prezentat de Știri-Alternative încă din decembrie, anul trecut, în legătură cu ipoteza lansată de jurnalistul de origine americană, John Helmer. Potrivit acestui scenariu, Rusia ar urma să stabilească o zonă demilitarizată între regiunile anexate și restul Ucrainei, iar lățimea acestei fășii va depinde de raza de acțiune a armamentului de care va dispune armata ucraineană. Ipoteza a fost enunțată voalat de ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov:

„Acum geografia e diferită. (…). De exemplu, [sistemele] HIMARS. Ministrul Apărării [ucrainean] Alexey Reznickov se laudă că au primit deja muniție cu rază de 300 de kilometri. Asta înseamnă că obiectivele noastre geografice se vor muta mai departe de linia actuală. Nu putem permite în această parte a Ucrainei, controlate de Zelenski sau de oricine ar veni în locul lui, niciun fel de arme care ar constitui o amenințare directă la teritoriul nostru sau la teritoriul republicilor care și-a declarat independența și care vor să își determine propriul lor viitor”, afirma Lavrov, pe 20 iunie 2022, într-un interviu pentru Ria Novosti.

Potrivit lui Helmer, după ce rușii vor evacua Zona Demilitarizată Ucraineană, vor distruge orice echipament și orice element de infrastructură care ar putea fi utilizat de adversari, iar apoi va împânzi toată fâșia cu senzori, mine, radare și alte echipamente militare, ce vor permite anihilarea automată a oricărui „intrus” care ar încerca să o traverseze.

Iată că acum Politico ne spune că și americanii iau în considerare un astfel de scenariu, care ar permite încetarea conflictului, fără a fi necesară recunoașterea unor noi granițe și fără declararea oficială a unui învingător și a unui învins.

Modelul Coreean propus ucrainenilor încă din ianuarie

Știri-Alternative a mai prezentat aici declarația șefului Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, Oleksii Danilov, care susținea, în ianuarie, că rușii le-ar fi propus un armistițiu după Modelul Coreean.

În prezent ni se oferă scenariul coreean. Așa-numita „paralelă 38”condiționată. Aici sunt ucraineni, dar dincolo nu mai sunt. Rușii inventează acum orice. Știu cu siguranță că una dintre opțiunile pe care ni le oferă este „paralela 38”, a declarat Danilov.

Paralela 38” se referă la latitudinea de 38 de grade, după care a fost trasată linia de demarcare dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud.

Americanii analizează de mai multă vreme scenariul armistițiului corean

La o concluzie similară a ajuns, încă din luna februarie 2023 și think-thank-ul american în domeniul militar, Rand Corporation, în studiul său intitulat „Evitarea unui război îndelungat” care a fost prezentat și de Știri-Alternative.

Plecând de la premisa că nu este în interesul SUA ca războiul din Ucraina să se prelungească foarte mult, Rand Corporation analiza, care ar fi beneficiile Modelului Coreean:

„Un armistițiu în Ucraina ar îngheța liniile frontului și ar determina o încetare pe termen lung a confruntărilor active. Rusia ar înceta tentativa de a ocupa alte teritorii ucrainene și ar înceta atacurile cu rachete asupra orașelor și infrastructurii ucrainene. Forțele ucrainene ar opri contraofensivele asupra zonelor deținute de ruși în Ucraina și asupra Rusiei înseși. Se vor desfășura în continuare dispute teritoriale nerezolvate (cum ar fi, pozițiile divergente asupra granițelor stabilite ale Ucrainei) între Kiev și Moscova; acestea vor fi contestate pe căi politice și economice, dar nu și militare. Dincolo de controlul teritorial, problemele politice principale, care variază de la plata unor despăgubiri de către Rusia până la statutul geopolitic al Ucrainei, vor rămâne nerezolvate. Cele două părți vor avea schimburi comerciale minime; granițele vor fi închise în cea mai mare parte. Linia de control va deveni probabil extrem de militarizată, la fel ca în cazul graniței interioare a Germaniei, în timpul Războiului Rece”.

Apoi Rand Corporation a explicat și de ce acest scenariu este cea mai probabilă variantă de încheiere a conflictului:

„Întrucât o victorie absolută este foarte puțin probabilă, este de așteptat să existe la un moment dat un final negociat al războiului Rusia-Ucraina. Însă, ținând cont de tendințele actuale, perspectivele pentru un astfel de acord sunt slabe pe termen scurt, așa cum vom arăta în secțiunile următoare. Un acord politic ar putea fi mai dificil de realizat decât un armistițiu, întrucât cel din urmă ar fi mai concentrat pe menținerea unei încetări a focului, nu pe rezolvarea unui set probleme largi și profunde disputate între Ucraina și Rusia.”

Același argument este enunțat acum și de Politico, care invocă cinci surse de la Casa Albă:

„Este un scenariu care se poate dovedi cel mai realist rezultat pe termen lung, având în vedere că nici Kievul, nici Moscova nu par înclinate să admită vreodată înfrângerea. De asemenea, devine din ce în ce mai probabil pe fondul sentimentului din ce în ce mai mare în cadrul administrației că o viitoare contraofensivă ucraineană nu va da o lovitură mortală Rusiei. Un conflict înghețat – în care lupta se întrerupe, dar niciuna dintre părți nu este declarată învingătoare și nici nu sunt de acord că războiul sa încheiat oficial – ar putea fi, de asemenea, un rezultat pe termen lung acceptabil din punct de vedere politic pentru Statele Unite și alte țări care susțin Ucraina. Ar însemna că numărul de ciocniri militare va scădea, costurile de sprijinire a Kievului ar scădea probabil, iar atenția publicului asupra războiului ar scădea.”

Discutarea Modelului Coreean ar putea însemna anularea contraofensivei ucrainene

Apariția acestor informații de la Casa Albă sunt în mod cert consecința evaluărilor pe care le-ar putea avea mult-anunțata ofensivă ucraineană. După cum subliniază și Politico, americanii par a lua în considerare că această contraofensivă ucraineană nu ar schimba semnificativ situația actuală a frontului din Ucraina.

Nu este deloc întâmplător că Modelul Coreean este luat în calcul de strategii americani după bombardamentele recente ale armatei ruse care ar fi reușit să distrugă mai multe depozite mari de muniții pe care ucrainenii le pregătiseră pentru lansarea contraofensivei. Deficitul de muniție era oricum foarte mare, iar statele occidentale ajunseseră și ele la fundul sacului. Situația a fost descrisă și în documentele scurse de la Pentagon, care descriau deficitul mare de muniție cu care se confrunta armata ucraineană.

În aceste condiții, șansele unei contraofensive ucrainene decisive par să fi scăzut semnificativ, ceea ce ar explica interesul strategilor americani față de o cale de încetare, pe termen lung, a conflictului, fără a marca prin asta o înfrângere a Ucrainei și fără o recunoaștere internațională a teritoriilor anexate de Federația Rusă.

Dacă aceasta este situția cu adevărat, atunci ar fi poate mai înțelept ca marea contraofensivă ucraineană să fie anulată în întregime, pentru salvarea vieților multor soldați ucraineni, care altfel ar muri fără ca sacrificiul lor să aducă o schimbare semnificativă pe linia actuală a frontului.

Etichete: Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading