În 2018 diplomații americani au avertizat cu privire la experimentele riscante din laboratorul de la Wuhan

by | 8 Mar 2021 | Social

În 15 ianuarie, în ultimele zile de președenție ale lui Donald Trump, Departamentul de Stat a publicat o declarație ce conține afirmații cu privire la originile virusului SARS-COV-2. Comunitatea de informații din SUA are dovezi că mai mulți cercetători de la laboratorul Institutului de Virologie din Wuhan erau bolnavi avand simptome de tip Covid incă din toamna anului 2019 – ceea ce înseamnă că guvernul chinez a ascuns informații cruciale despre focar luni de zile – și că laboratorul din Wuhan în ciuda „prezentării sale ca instituție civilă”, desfășura proiecte secrete de cercetare cu armata chineză. Departamentul de Stat a pretins că totul a fost ascuns de catre guvernul chinez și a afirmat că „Beijingul continuă si astăzi să ascundă informații vitale de care oamenii de știință au nevoie pentru a proteja lumea de acest virus mortal”.

Originea exactă a noului coronavirus rămâne un mister până în prezent, dar căutarea răspunsurilor nu se rezumă doar la atribuirea unei vine. Pentru că sursa inițială nu a fost localizată, adevărata cale de răspandire a virusului nu a poatut fi urmărită, iar oamenii de știință nu au putut studia în mod corespunzător cele mai bune modalități de a preveni viitoarele focare.

Povestea inițială a guvernului chinez, conform căreia pandemia s-a răspândit dintr-o piață de fructe de mare din Wuhan, a fost prima și prin urmare, cea mai larg acceptată teorie. Dar fisurile acestei teorii au apărut încet pe parcursul sfârșitului iernii și inceputul primăverii anului 2020. Primul caz cunoscut al Covid-19 din Wuhan, a fost dezvăluit în februarie, iar el nu avea nicio legătură cu piața. Guvernul chinez a închis piața în ianuarie și a igienizat-o înainte de a putea fi prelevate probe adecvate. Abia în luna mai, Centrul chinez pentru controlul bolilor a respins teoria pieței, recunoscând că nu avea nicio idee despre cum a început focarul, dar până atunci devenise o poveste ce s-a raspandit in timp record la nivel internațional.

În primăvara anului 2020, în interiorul guvernului SUA, oficialii au început să adune dovezi ale unei teorii diferite, poate mai îngrijorătoare – conform căreia focarul avea o legătură cu unul dintre laboratoarele din Wuhan, si anume WIV (Wuhan Institute of Virology), un lider mondial centru de cercetare asupra coronavirusurilor de lilieci.

Pentru unii din guvern, numele laboratorului era familiar. Cercetarea asupra virusurilor atrasese deja atenția diplomaților și oficialilor americani de la Ambasada din Beijing incă din 2018, determinându-i să alerteze Washingtonul pentru „lipsa serioasă de tehnicieni instruiți în mod corespunzător, necesari pentru a opera în siguranță un laborator de siguranță maximă.”

Dar apelurile lor către Washington au fost ignorate.

Pe măsură ce pandemia a apărut în întreaga lume, povestea originii covidului a fost lasată deoparte. Dar dezbaterea internă din interiorul administrației a continuat, punandu-se problema dacă Statele Unite ar trebui să pună la dispoziția presei mai multe informații despre ceea ce știau despre laborator și despre posibila sa legătură cu focarul. Declarația din 15 ianuarie 2020 a fost aprobată de comunitatea de informații, dar datele adiacente au fost încă păstrate secrete. Declarația nu va schimba multe opinii dar a fost menită să fie un semnal – arătând că există dovezi și că teoria merită o investigație suplimentară.

Acum, noua echipă a lui Joe Biden solicită Beijingului să ofere acces la mai multe date, refuzând în același timp să susțină sau să conteste afirmațiile administrației Trump. Povestea originii rămâne încurcată atât în interiorul Casei Albe cât și în relațiile Chinezo-Americane. Luna trecută, consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a emis o declarație în care exprima „îngrijorări profunde” cu privire la raportul unei echipe de la Organizația Mondială a Sănătății care a făcut turul Wuhan și careia autoritățile chineze i-au refuzat accesul la date esențiale.

“Pandemia de COVID-19 putea fi evitată. O țară responsabilă ar fi invitat anchetatori din domeniul sănătății mondiale la Wuhan în câteva zile de la izbucnirea focarului. În schimb, China a refuzat ofertele de ajutor – inclusiv din Statele Unite – apoi a pedepsit doctori, oameni de știință și jurnaliști chinezi care au încercat să alerteze lumea cu privire la pericolele virusului. Beijingul continuă și astăzi să ascundă informațiile vitale de care oamenii de știință au nevoie pentru a proteja lumea de acest virus mortal.

Statele Unite reiterează importanța accesului neîngrădit la probele de virus, la dosarele de laborator și la personal, martori oculari pentru a asigura credibilitatea raportului final al OMS. Până când Partidul Comunist Chinez nu permite o contabilitate completă și detaliată a ceea ce s-a întâmplat la Wuhan, este doar o chestiune de timp până in ce în China va lua naștere o altă pandemie ce se va raspandii asupra poporului chinez și asupra lumii.”

Imagine: BBC

Etichete: Wuhan

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading