Agențiile de spionaj americane nu exclud varianta scăpării din laboratorul din Wuhan a coronavirusului

by | 15 Apr 2021 | Extern

Serviciile americane de informaţii au prezentat ca plauzibile două teorii privind originea coronavirus SARS-CoV-2 – şi anume un contact uman cu animale infectate sau un accident de laborator în apariţia la Wuhan a pandemiei covid-19, a declarat directoarea serviciilor naţionale americane de informaţii (DNI) Avril Haines într-o audiere în Senat.

Mărturia ei este în concordanță cu o declarație a comunității de informații din urmă cu aproape un an, în care se spunea că nu a stabilit „dacă focarul a început prin contactul cu animale infectate sau dacă a fost rezultatul unui accident la un laborator din Wuhan”.

Declarația respectivă spunea, de asemenea, definitiv că virusul „nu a fost creat de om sau modificat genetic”.

„Este absolut corect, comunitatea de informații nu știe exact unde, când sau cum a fost transmis virusul Covid-19 inițial și, în principiu, componentele s-au unit în jurul a două teorii alternative, aceste scenarii sunt apărute în mod natural din contactul uman cu animalele infectate sau a fost un accident de laborator”, a declarat Haines membrilor Comitetului de Informații al Senatului.

Directorul CIA, William Burns, care a apărut alături de alți lideri ai agențiilor de informații, miercuri, a spus că a fost de acord cu remarcile lui Haines și a adăugat că este clar pentru analiști „conducerea chineză nu a fost pe deplin  transparentă în ceea ce privește colaborarea cu Organizația Mondială a Sănătății. Facem tot ce putem, folosind toate sursele disponibile pentru noi toți în acest panou pentru a încerca să ajungem la baza acestuia”, a adăugat el.

Directorul Agenției Naționale de Securitate și șeful comandamentului cibernetic al SUA, generalul Paul Nakasone, a menționat că agențiile cibernetice americane ajută acest efort și continuă să adune și să analizeze informații despre originile virusului.

“Probabil că nu vom ști niciodată adevărul, deoarece nici chinezii nu știu adevărul și va fi dificil pentru serviciile secrete americane să-și dea seama dacă chinezii vor afla vreodata”, a spus sursa. “Chinezii NU au interes să afle adevărul, așa că este greu să-i spionezi și să afli care este adevărul.”

În martie Echipa OMS care a anchetat la Wuhan originile coronavirusului nu exclude definitiv nicio ipoteza, șeful echipei Organizației Mondiale a Sănătății care a investigat originile noului coronavirus spunea că echipa nu a primit „dovezi sau date detaliate” despre munca depusă la Institutul de virologie Wuhan. În 2018 diplomații americani au avertizat cu privire la experimentele riscante din laboratorul de la Wuhan. Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american, Jake Sullivan, a declarat în februarie că autorităţile chineze nu au furnizat “suficiente date” cu privire la originea şi răspândirea ulterioară a noului coronavirus.

Un alt oficial dintr-o țară care face parte din coaliția Five Eyes (alianță de informații care cuprinde Australia, Canada, Noua Zeelandă, Marea Britanie și Statele Unite) de partajare a informațiilor a fost de acord: teoria laboratorului nu a fost exclusă în totalitate din cauza lipsei de date și acces din partea chinezilor.

Etichete: Wuhan

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading