Danemarca și Norvegia aleg normalitatea și renunță la majoritatea restricțiilor pandemice

by | 2 Feb 2022 | Extern

Danemarca și Norvegia se alătură Irlandei, Olandei, Angliei și Finlandei și elimină majoritatea restricțiilor legate de coronavirus, alegând să trăiască cu virusul la fel ca în cazul oricărui alt virus respirator.

În ciuda creșterii infectărilor cu Omicron, Danemarca nu mai consideră Covid-19 „o boală critică din punct de vedere social”, în timp ce Norvegia spune că societatea trebuie să „trăiască cu” virusul.

Ambele țări scandinave au rate ridicate de vaccinare, iar sistemele lor de sănătate nu au fost copleșite, în ciuda numărului în creștere de cazuri.

Prim-ministrul Mette Frederiksen a declarat pentru radioul danez că este prea devreme pentru a ști dacă măsurile vor reveni vreodată.

Danemarca, o națiune de 5,8 milioane de locuitori, a înregistrat în ultimele săptămâni peste 50.000 de cazuri zilnice în medie, în timp ce numărul de persoane din unitățile de terapie intensivă din spitale a scăzut.

BREAKING Anglia ridică restricțiile: purtarea măștii, certificatul verde, munca de acasa

Șeful Autorității Daneze pentru Sănătate, Søren Brostrøm, a declarat pentru postul de televiziune danez TV2 că atenția sa s-a concentrat asupra numărului de persoane aflate în Terapie Intensivă, mai degrabă, decât asupra numărului de infecții. El a spus că 32 de pacienți cu coronavirus sunt în stare foarte gravă. Cu câteva săptămâni în urmă, erau la 80.

Cea mai vizibilă restricție care dispare este purtarea măștilor de protecție, care nu mai sunt obligatorii în mijloacele de transport în comun, magazine și pentru clienții care stau în picioare în spațiile interioare ale restaurantului. Autoritățile recomandă utilizarea măștii doar în spitale, unități de îngrijire a sănătății și aziluri de bătrâni.

O altă restricție care nu mai este necesară este certificatul verde folosit pentru a intra în cluburi de noapte, cafenele, săli de spectacol și pentru intrarea în restaurante.

Autoritățile din domeniul sănătății i-au îndemnat pe danezi să se testeze în mod regulat, astfel încât țara să poată „reacționa rapid dacă este necesar”, așa cum a spus ministrul Sănătății Magnus Heunicke săptămâna trecută.

Peste 80% din populația cu vârsta de peste 12 ani e vaccinată cu 2 doze și 60%  a primit o a treia doza, potrivit cifrelor oficiale.

Guvernul danez a avertizat că țara ar putea înregistra o creștere a infecțiilor în următoarele săptămâni și a spus că ar putea fi necesară o a patra vaccinare.

Restricțiile au fost introduse inițial în iulie, dar au fost eliminate aproximativ 10 săptămâni mai târziu, după o campanie de vaccinare cu succes. Au fost reintroduse când infecțiile au crescut.

Finlanda va ridica toate restricțiile anti-Covid în cursul lunii februarie

Norvegia a anunțat, de asemenea, marți că va renunța la majoritatea restricțiilor privind Covid-19, spunând că societatea trebuie să „trăiască cu” virusul.

Varianta Omicron a făcut ca numărul de cazuri să crească în Norvegia, dar internările în spital pentru pacienții cu coronavirus grav bolnavi nu au crescu.

„Am ajuns în sfârșit la punctul în care putem ridica multe dintre măsurile de sănătate cu care a trebuit să trăim în această iarnă. Va trebui să trăim cu un nivel ridicat de infecții – putem trăi cu un nivel ridicat de infecții”, a declarat prim-ministrul Jonas Gahr Store într-o conferință de presă.

Norvegienii nu vor trebui să se plaseze în carantină dacă sunt un contact al unei persoane infectate, deși se recomandă testarea zilnică timp de cinci zile, iar perioada de izolare pentru cazurile de Covid-19 va scădea de la șase la patru zile.

Lucrul la distanță nu va mai fi obligatoriu și un număr nelimitat de persoane pot vizita alte gospodării și pot participa la evenimente sportive. Călătorii care intră în Norvegia nu vor mai fi supuși testării. Restricțiile privind vânzările de alcool în baruri și restaurante vor înceta și ele.

Irlanda ridică de azi majoritatea restricțiilor. Sfârșitul pandemiei e aproape!

Măștile vor rămâne obligatorii în locuri precum transportul public și magazinele în care este imposibil să se respecte regulile de distanțare socială recomandate de un metru.

Peste 781.000 de cazuri și 1.440 de decese legate de virus au fost înregistrate în Norvegia în total, unde aproape 91% din populație este complet vaccinată.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading