Barna, USR a mai găsit o scuză pentru nedesființarea pensiilor speciale: alegerile din PNL

by | 27 Jul 2021 | Politică

Barna a fost întrebat la o emisiune de la Prima TV în ce stadiu se mai află chestiunea pensiilor speciale, în condițiile în care până acum, s-a decis doar pentru eliminarea celor pentru parlamentari. Cu toate acestea, mai mulți parlamentari au atacat decizia în justiție și există posibilitatea ca aceștia să fie repuși în „drepturi”.

„A fost primul angajament care a funcţionat la două luni după începerea mandatului, eliminarea acestor pensii speciale ale parlamentarilor, care avea şi un rol de simbol şi de declaraţie pentru că era foarte greu să fim credibili că într-adevăr ne ocupăm de pensiile speciale atâta timp cât noi ca parlamentari nu ni le-am fi desfiinţat pe ale noastre şi a fost unul din argumentele cu care am reuşit să îi convingem pe colegii de coaliţie. Am reuşit această desfiinţare şi eu cred că este un lucru bun şi important”, a explicat Dan Barna.

 Barna a identificat repede vinovații (stați liniștiți, nu e el)

„Sunt trei partide cu viteze diferite de reformă, de intenţie de reformă. Un USR PLUS care vrea ca toate reformele din programul de guvernare să devină cât mai repede realitate, ceilalţi doi parteneri având ritmuri diferite pe un subiect sau altul. (…) Este şi acest context electoral intern în PNL care nu favorizează, să spunem”.

Și totuși faptele nu mint:

  • Nu există interes pentru schimbarea pensiilor speciale pentru că și PNL și USR au nevoie ca procurorii și judecătorii să le fie prieteni, nu dușmani. Sunt cazuri multiple de acuzații de corupție, abuzuri în serviciu în PNL, USR (chiar Barna e sub anchetă pentru fonduri europene). Și pentru că magistrații au contribuit masiv la aducerea la putere și a PNL și a USR Plus, aceștia sigur nu ar dori ca procurorii și judecătorii să întoarcă armele.
  • Reamintesc numirea secretarului de stat la Ministerul de Interne care cumulează pensia specială cu salariul. Este vorba despre Irina Alexe, propusă de USR PLUS, care s-a pensionat la doar 42 de ani, cu 13.000 de lei lunar.
  • Guvernul a cuprins în Planul de Redresare și Reziliență PNRR depus la Bruxelles aceste modificări pe care vrea să le facă la sistemul de pensii fără sa se discute public sau să fie prezentate măcar câteva idei. Pensiile nu vor crește semnificativ, pensionarea anticipată este eliminată iar cele speciale nu vor fi micșorate. Vârsta de pensionare și stagiul de cotizare se vor mări.
  • Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a susținut, la finalul discuțiilor cu reprezentanții din sistemul judiciar, că a fost agreată o formulă de calcul pentru aceste pensii, dar că a convenit să fie făcută publică varianta finală, pentru că “legislația nu se face la televizor sau în presă”.
  • Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declaratUSR-PLUS susține varianta în care pensiile speciale, cu excepția celor primite de magistrați, să fie aliniate cu contribuția, însă că nu există consens la nivelul coaliției de guvernare privind ce categorii de pensii speciale ar fi vizate.
  • Fabian Gyula, susținut de UDMR și PNL pentru postul de Avocat al Poporului, în locul Renatei Weber, s-a pensionat anul trecut, la vârsta de 49 de ani, iar pensia sa de procuor este de peste 10.000 de lei. El spune că este o vârstă potrivită să ieși la pensie.

Fostul director al Penitenciarului Mioveni, Gheorghe Bălășoiu, a murit  de curând la vârsta de 73 de ani. Bălășoiu a fost declarat omul cu cea mai mare pensie din România, anul trecut acest venit ridicându-se la suma de 78.000 lei lunar. Dacă sunteți curioși câți oamnei trebuie să muncească pentru a plăti această pensie mergeți pe linkul de3 mai sus și studiați infograficul de mai jos.

Etichete: pensii speciale

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading