Acordul comercial dintre Rusia cu India fentează dolarul american

by | 5 Apr 2022 | Economie

Rusia și India au făcut un pas mic, dar important către finanțarea comerțului și investițiile fără dolari pe 25 martie, când Reserve Bank of India (Banca Centrală) a permis Rusiei să investească veniturile din vânzările sale de arme către India în obligațiuni corporative indiene (cumpară obligațiuni emise de firmele indiene).

Ambele țări vor beneficia, Rusia eludând sancțiunile privind comerțul și tranzacțiile rezultate din invadarea Ucrainei, iar India reținând banii rușilor pe propriile sale piețe financiare. Deoarece India a adoptat o atitudine neutră cu privire la războiul din Ucraina, piețele sale sunt libere de sancțiuni și rămân deschise investitorilor și produselor din Rusia.

Asia Times relatează că acordul comercial Rusia-India este primul de acest gen, care operează independent de dolar. Țările asiatice au de mult în vigoare un sistem de rezervă, independent de dolar, pentru finanțarea comerțului exterior. Cu toate acestea, până în prezent nu a fost utilizat pentru finanțarea tranzacțiilor comerciale regulate.

Potrivit diferitelor estimări, comerțul dintre India și Rusia se ridică la 6,5-7 miliarde de dolari anual. Abandonarea dolarului în tranzacțiile lor reciproce nu va avea momentan niciun impact semnificativ asupra statutului dolarului. Cea mai recentă estimare a comerțului global de la Banca Mondială sugerează că exporturile globale totale se ridică la 20,5 trilioane de dolari.

Acordul Rusia-India nu este singurul acord comercial bilateral care va funcționa independent de dolar. Pe 15 martie, Bloomberg.com a raportat că negocierile dintre Arabia Saudită și China le-ar permite saudiților să accepte moneda chineză ca plată pentru exporturile de petrol.

O abandonare mai amplă a dolarului, de către mai multe țări, ar putea declanșa procese cu repercusiuni semnificativ negative pentru economia SUA.

Etichete: India | Rusia

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading