Cărbunele nu mai este „tabu”, acum când UE ar vrea să scape de gazul rusesc

by | 15 Mar 2022 | Economie

Șeful Green Deal al UE, Frans Timmermans a spus că țările care intenționează să ardă cărbune ca alternativă la gazul rusesc ar putea face acum acest lucru în conformitate cu obiectivele climatice ale UE, anunță Politico.

„Nu există tabuuri în această situație”,

a declarat Timmermans pentru BBC Radio 4.

UE și multe dintre țările sale membre au susținut cu fermitate gazul natural ca sursă principală de energie, deoarece sunt obligate prin planul Green Deal al UE să reducă utilizarea cărbunelui și să se îndrepte către energie regenerabilă. Cu doar o lună în urmă, spre supărarea militanților, Comisia Europeană a definit gazul drept o investiție durabilă.

“Lucrurile s-au schimbat. Adică, istoria a luat o întorsătură foarte bruscă în urmă cu o săptămână și trebuie să acceptăm această schimbare istorică”, a spus Timmermans.

„Polonia și alte câteva țări plănuiseră să renunțe la cărbune, apoi să utilizeze temporar gazul natural, apoi să treacă la surse regenerabile. Dacă rămân mai mult cu cărbunele, dar trec imediat la surse regenerabile, ar putea fi încă în parametrii pe care i-am stabilit pentru politica noastră privind clima”, a spus el.

Mai mult de o treime din gazul european provine din Rusia. Timmermans a spus că UE trebuie să „se îndepărteze de dependență… mult mai repede decât se aștepta”.

În acest scop, UE va implementa săptămâna viitoare un set de măsuri menite să atenueze impactul pe termen scurt al întreruperii aprovizionării cu gaze rusești și să accelereze tranziția completă de la combustibilii fosili.

Agenția Internațională pentru Energie a publicat un raport pentru a analiza dacă Europa ar putea reduce importurile rusești de gaze naturale cu mai mult de o treime într-un an.

O „opțiune pe termen scurt” ar fi trecerea de la energie la gaz prin „folosirea sporită a sursei europene de cărbune sau prin utilizarea combustibililor alternativi, cum ar fi petrolul, în centralele electrice pe gaz existente”, a spus el. a declarat el. Dar agenția nu a recomandat această abordare, deoarece a implicat „compromisuri semnificative”.

Mai multe țări se gândesc deja la o revenire la cărbune

Premierul italian Mario Draghi le-a declarat săptămâna trecută parlamentarilor din țară că „centralele pe cărbune ar putea fi nevoie să fie redeschise pentru a umple golurile pe termen scurt” în urma agresiunii ruse în Ucraina.

Ministrul Energiei din Polonia, Anna Moskwa, a declarat la începutul acestei săptămâni că UE ar trebui să-și „dezrusifice” sectorul energetic.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a spus că România va trebui să repornească, în regim de forţă majoră şi cu caracter temporar, şi centralele termice pe bază de cărbune. Este o soluție pentru dobândirea independenţei energetic într-un termen cât mai scurt.

Timmermans a mai spus că, în timp ce unele țări ar putea încerca să ardă cărbune acum, aceasta „nu ar trebui să încetinească tranziția noastră către surse regenerabile, pentru că de asta avem nevoie pentru a evita celălalt pericol mortal cu care ne confruntăm, și anume criza climatică”.

El a dat exemplul Germaniei, care elaborează planuri pentru a-și crește considerabil obiectivele de energie regenerabilă. Duminică, ministrul Climei și Economiei, Robert Habeck, nu a exclus amânarea renunțării la cărbunele și energia nucleară a țării, spunând televiziunii publice germane că „nu există tabuuri”.

Dar el a spus că amânarea renunțării și la energia nucleară nu va ajuta la înlocuirea gazului, deoarece orice prelungire după acest an ar ridica probleme semnificative de securitate și aprovizionare. Mai mult cărbune nu este o alternativă, spune Habeck, deoarece Germania importă jumătate din cărbunele său din Rusia.

Prețurile cărbunelui din Europa au crescut, de asemenea, pe măsură ce comercianții încearcă să asigure cărbune non-rus pentru utilități.

Prețurile la energie deja extrem de ridicate au crescut în ultimele zile, deoarece războiul din Ucraina a zguduit piețele. Timmermans a spus că nu există nicio cale de a evita faptul că consumatorii europeni ar avea de suferit.

„Nu voi ezita să le spun concetățenilor noștri, din moment ce suntem amenințați într-un mod atât de fundamental, există un preț”, a spus el. „Și este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că acest preț este plătit echitabil pentru a ne proteja cetățenii de creșterile uriașe ale prețurilor pe piața energiei.”

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading