Cât de curată este energia verde? Pericole pentru mediu, cetățeni și economie

by | 13 Dec 2022 | Economie

Odată cu conversia grăbită la energia verde impusă de politicieni prin programe Green Deal, apar noi probleme și pericole importante. Deși guvernele responsabile pentru aceasta goană nesăbuită făra cosiderarea efectelor negative vor fi istorie, noi toți însă va trebui să trăim cu consecințele acestor decizii.

Cu tehnologia actuală, energia eoliană nu poate fi folosită peste tot și este asociată cu multe dificultăți: pe lângă construcția costisitoare și complexă a acestor uriașe centrale care ocupă mult spațiu, există încă date empirice insuficiente privind durabilitatea.

Reciclarea palelor gigantice ale rotorului, adesea realizate din materiale plastice compozite fosile, este, de asemenea, dificilă din punct de vedere tehnic, iar în unele țări soluția este pur și simplu să le îngroape la sfârșitul duratei de viață.

Palele unei turbine eoliene pot fi mai lungi decât aripa unui Boeing 747, diametrul lor ajungând și la 135 metri, așa că la sfârșitul duratei de viață nu pot fi pur și simplu transportate. Ele sunt tăiate în 3 bucăți și apoi îngropate. Nu sunt reciclate deși ar putea fi în mare măsură, pentru că este dificil și nerentabil.

Turbinele eoliene au generat aproximativ 6% din electricitatea mondială în 2020. Analiștii din industrie prevăd că numărul va crește cu mai mult de 6% anual în acest deceniu. Pe măsură ce industria eoliană crește, crește și numărul de pale de turbine îmbătrânite și deteriorate care sunt scoase din funcțiune și înlocuite cu altele mai mari și mai eficiente. Numai în SUA, aproximativ 8.000 de pale au fost schimbate în 2021. Toate acestea au fost depozitate, nu reciclate.

Turbinele eoliene sunt, de asemenea, responsabile de moartea multor păsări. În SUA, trei studii majore estimează moartea păsărilor din această cauză, ca fiind de circa 1.170.000 anual.

Pe lângă problemele enunțate mai există una, poate cea mai importantă – afectarea calității vieții celor din vecinătatea parcurilor eoliene. Expunerea la zgomotul turbinelor eoliene și efectele asupra sănătății au atras o atenție substanțială. Diverse simptome, cum ar fi probleme legate de somn, dureri de cap, tinitus și vertij au fost descrise de cei care au fost expuși zgomotului permanent al turbinelor eoliene.

În altă ordine de idei, panourile fotovoltaice nu sunt chiar atât de inofensive pe cât pare (sau sunt făcute să pară credibile). Pe lângă un risc mai mare de incendiu, sistemele fotovoltaice ieftine în special sunt adesea contaminate cu metale grele toxice, care prezintă un risc masiv pentru mediu și pentru apa potabilă dacă nu sunt eliminate în mod corespunzător.

Pentru a putea atinge obiectivele politice dorite în producția de energie electrică chiar fără utilizarea energiei nucleare (așa cum se vrea în prezent), este necesară o extindere enormă a celor două tehnologii, eoliană și fotovoltaică.

Fără o soluție la problema de stocare asociată și o extindere costisitoare a rețelei care nu poate fi implementată în perioada scurtă de timp, fluctuațiile naturale ale vântului și soarelui creează un alt pericol asociat expansiunii, care ne afectează pe toți: întreruperile de curent și raționalizarea energiei electrice.

A lua decizii politice fără a fi conștient de toate avantajele, dezavantajele și posibilele pericole ale așa-ziselor soluții nu este doar o neglijență gravă, ci este pur și simplu iresponsabilă. Și capabil să provoace daune de durată nu doar mediului, ci și economiilor naționale.

Etichete: ecologie | Green Deal

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading