Cât plătește Occidentul pentru războiul din Ucraina?

by | 14 Nov 2022 | Economie, Extern

Fondul Monetar Internațional estimează că în 2023, nevoile de finanțare ale Ucrainei vor fi cuprinse între 36 și 60 de miliarde de dolari, doar pentru cheltuielile curente de administrare a țării, fără a pune la socoteală banii și echipamentele militare livrate de Occident pentru menținerea capacității de luptă a armatei ucrainene.

„Am ajuns la aceste cifre lucrând îndeaproape cu autoritățile ucrainene la bugetul 2023. Aceasta nu este o sarcină ușoară, deoarece evenimentele de pe teren se schimbă în fiecare zi și este foarte dificil să se elaboreze un set de proiecții macroeconomice ca bază pentru buget. În cel mai bun scenariu, estimăm că nevoile de finanțare ale Ucrainei ar fi de aproximativ 3 miliarde de dolari pe lună. Când încorporăm o finanțare suplimentară pentru importuri mai mari de gaze și unele reparații ale infrastructurii critice, ajungem rapid la 4 miliarde de dolari pe lună. Recentele atacuri cu rachete, care au cauzat în mod clar mult mai multe daune, nu numai că confirmă validitatea acestor estimări, dar ne determină să luăm în considerare gama superioară de 5 miliarde de dolari”, a declarat șefa FMI, Kristalina Georgieva.

FMI subliniază însă că aceste cheltuieli sunt doar pentru menținerea în funcțiune a  statului ucrainean. Nevoile totale pentru reconstrucția țării s-ar apropia de 350 de miliarde dolari.

„Când analizăm mai în profunzime evaluarea daunelor și reconstrucția – ceea ce am putea numi „faza de reconstrucție” – finanțarea necesară este cu adevărat uluitoare. Evaluarea rapidă a nevoilor de daune a Băncii Mondiale a estimat daunele totale la 97 de miliarde de dolari, sectoarele locuințelor și transporturilor fiind cele mai afectate. Potrivit experților locali, valoarea este chiar mai mare – ajungând la 130 de miliarde de dolari. Dincolo de costurile daunelor, Banca estimează nevoile totale de reconstrucție de ordinul a 349 de miliarde de dolari.”

Dacă s-ar lua în considerare și sprijinul militar, atunci necesarul lunar al Ucrainei se dublează. Potrivit analiștilor, doar SUA a plătit, în primele 9 luni ale anului, circa 40 de miliarde de dolari pentru asistența de securitate, ceea ce înseamnă, în medie 110 milioane de dolari pe zi, până în luna septembrie 2022.

Cât s-a plătit până acum și cu cât a contribuit fiecare parte?

Conform, institutului german, The Kiel Institute for the World Economy, care monitorizează ajutoarele trimise Ucrainei după declanșarea invaziei Federației Ruse, până pe 3 octombrie, ajutoarele guvernamentale (care nu includ donații ale unor ONG-uri, persoane fizice etc.) au ajuns la aproape 94 de miliarde dolari.

Din această sumă, mai mult de jumătate, respectiv 52,3 miliarde, provin din SUA, în timp ce Uniunea Europeană a contribuit cu aproape o treime din total, respectiv 29,2 miliarde, în timp ce restul de 12,3 militare au venit din alte state donoare.

Aceste sume includ atât ajutoarele militare, cât și cele financiare și umanitare.

În clasament, România apare cu o contribuție de 0,1% din PIB, ceea ce, la un PIB estimat de 1.396,2 de miliarde de lei pentru 2022 (cf. Comisiei Naționale de Prognoză), reprezintă o valoare nominală de aproximati 1,4 miliarde de lei, adică circa 291 de milioane de dolari.

Mai multe detalii puteți găsi aici.

Etichete: Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading