Creșterea animalelor, culturile arabile și industria auto în pericol în UE

by | 28 Mar 2023 | Economie

Obiectivele stricte de protecție a climei ale Uniunii Europene pot pune industria și agricultura continentului într-o situație economică foarte dificilă. Dezbaterile recent aprinse ale UE cu privire la creșterea animalelor, protecția plantelor și producția de autoturisme nu sunt de bun augur. Trebuie găsite soluții fezabile din punct de vedere tehnologic, durabile din punct de vedere economic, care să nu facă imposibilă prosperitatea oamenilor care trăiesc în Uniunea Europeana, mai ales în Europa de Est.

Nu sunt vești bune de la Bruxelles cu privire la transformarea producției agricole datorată obiectivelor climatice. Pe lângă regândirea producției industriale, Comisia Europeană a început recent să se ocupe de transformarea radicală a sectorului agricol. Ideile UE au provocat o mare vâlvă în rândul fermierilor din toată Europa, care simt că activitățile lor sunt în pericol.

Potrivit ideii inițiale de la Bruxelles, numărul capetelor ținute în fermele de animale cu creștere intensivă nu putea depăși 150 per fermă! Propunerea era inacceptabilă pentru multe țări crescătoare de animale, deoarece cota de 150 de animale într-o fermă de lapte înseamnă 70-80 de vaci de lapte plus reproducerea. Deși planul inițial al Comisiei Europene nu includea limitarea numărului de vite, acesta a fost inclus ulterior, invocând studii de protecție a mediului. În cadrul dezbaterii, numărul de animale a fost majorat de la 150 la 350, iar în final miniștrii statelor membre au convenit asupra limitei superioare de 450 de animale pe fermă. S-a cerut ca fermele de bovine să fie scutite de acest lucru, dar până la urmă propunerea a fost respinsă, așa că prevederea se aplică atât la porcii crescuți în condiții intensive, cât și la bovinele de lapte. Vești bune, animalele crescute în aer liber, pe pășuni, sunt exceptate de la măsurile restrictive.

Situația este similară și în domeniul cultivării plantelor, unde Comisia Europeană ar reduce drastic cantitatea de agenți de protecție a plantelor și de îngrășăminte utilizate în agricultură cu 50 la sută până în 2030.

În România, cantitatea medie de pesticide folosită în agricultură este o fracțiune din cea din Europa de Vest. Ar trebui sa existe diferențe între fermier și fermier, fermă și fermă, tară și tară. Producătorii care au folosit până acum substanțe chimice la nivel minim nu ar trebui să fie restricționați iar cei care au folosit prea multe substanțe chimice pot fi reglementați în ceea ce privește dozarea suplimentară de pesticide și îngrășăminte.

În ceea ce privește politica de protecție a climei, există câteva state membre europene foarte ambițioase. În aceste propuneri, ei preiau conducerea atunci când este elaborat un proiect. Problema ideilor lor este că ele nu sunt fezabile din punct de vedere tehnologic iar pe de altă parte impun sarcini economice enorme statelor membre.

Potrivit Asociației Europene a Constructorilor de Automobile (ACEA), dacă Uniunea Europeană obligă producătorii de automobile să folosească pachetul standard Euro 7 în producția de motoare cu ardere internă începând cu 2025, acest tip de vehicul va fi practic scos de pe piață. Potrivit experților în producția de mașini, un vehicul alimentat de un motor convențional cu ardere internă poate îndeplini standardul Euro 7 doar dacă sunt instalate și un convertor catalitic electric, un catalizator convențional de un litru, un filtru de particule de doi litri și un filtru de amoniac. De asemenea, standardul cere producătorului auto să instaleze pe mașină un sistem electronic care monitorizează continuu dacă vehiculul respectă limitele de emisie.
Potrivit ACEA, acest sistem extrem de complicat din punct de vedere tehni va face ca o mașină tradițională să fie mult mai scumpă decât înainte, nemaiputând fi competitivă ca preț cu mașinile electrice.

Comisia Europeană și Germania au anunțat împreună sâmbătă că au ajuns la un acord în disputa lor de câteva săptămâni privind viitorul mașinilor alimentate exclusiv cu motoare cu ardere internă (combustibili fosili). Decizia permite înmatricularea vehiculelor noi echipate cu astfel de motoare chiar și după 2035 dar numai dacă folosesc combustibil complet neutru din punct de vedere climatic.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading