Cum poți primi și când un voucher 25.000 de lei pentru instalarea de panouri solare

by | 23 Mar 2023 | Economie

Finanțarea programului de panouri solare rezidențiale este inclusă în planul REPowerEU, aflat în prezent în dezbatere publică, care urmează să fie implementat de Ministerul Fondurilor Europene de la București. Noua inițiativă este independentă de programul deja existent al Fondului pentru Protecția Mediului pentru Green House, care nu a fost încă anunțat.

Planul de acțiune menționat anterior a fost elaborat de Comisia Europeană ca răspuns la perturbările pieței energetice cauzate de invazia rusă a Ucrainei. Ca parte a planului, România poate folosi un total de 1,4 miliarde de euro pentru a crește economia de energie, pentru a accelera tranziția către energie curată și pentru a diversifica aprovizionarea cu energie a UE.

Pachetul românesc REPowerEU – care a fost lansat în discuție publică în urmă cu câteva zile – oferă sume specifice în mai multe domenii pentru a promova creșterea energiei verzi. Una dintre pietrele de temelie ale planului este programul de sprijin pentru sistemele de panouri solare care pot fi instalate pe clădirile aflate în proprietatea populației, prin care tichete de achiziție ar urma să fie puse la dispoziție cetățenilor pentru a încuraja achiziționarea de panouri solare și echipamente de stocare a energiei. Ministerul poate aloca 233.691.220 de euro pentru asta.

Voucherele vor fi în valoare de 25.000 de lei iar un solicitant trebuie să pună în funcțiune un sistem de panouri solare cu o putere de minim 3 kilowați. Autoritățile de la București promit o procedură „ușoară și obiectivă”, care va fi „mai puțin birocratică decât mecanismele folosite până acum” – cu această ultimă declarație, cu siguranță se refereau la programul similar de sprijin al Fondului pentru Protecția Mediului, care a întâmpinat dificultăți de implementare în ultimii ani.

Conform descrierii procesului de aplicare, deținătorii de voucher sunt selectați pe o platformă complet digitală, automatizată și securizată, în ordinea sosirii. Documentele necesare vor trebui, de asemenea, încărcate aici în format digital. După selecție, acestea trebuie livrate și în format fizic, astfel încât autoritățile să poată declara tokenul valid. Când se întâmplă acest lucru, ofertantul câștigător acceptă automat termenii și condițiile aplicabile.

După aceea, instalarea sistemului de panouri solare trebuie efectuată de firma de specialitate contractată, iar apoi documentele care confirmă acest lucru, factura de plată și licența de conectare la rețea (aviz tehnic de racorare) trebuie transmise autorității. După aceea, acesta din urmă va avea la dispoziție cinci zile lucrătoare pentru a transfera contravaloarea bonului către firma de specialitate care a efectuat lucrarea.

Investiția trebuie să fie implementată cel târziu până la sfârșitul anului 2026. De asemenea, potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), la finele anului trecut, România se lăuda cu peste 40.000 de producători și consumatori de energie electrică (prosumatori) care și-au conectat sistemele la rețeaua națională.

Creșterea numărului de prosumatori se datorează în mare măsură programului Casa Verde derulat de Fondul pentru Protecția Mediului (AFM), prin care – în mai multe licitații – populației i s-a acordat o subvenție de 20.000 de lei pentru instalarea de panouri solare.

În ciuda faptului că programul a fost împiedicat de o serie de obstacole birocratice și informatice și de lipsa resurselor umane, populația așteaptă cu mare interes anunțul din acest an despre care ministrul protecției mediului, Tánczos Barna, a declarat, după adoptarea bugetului AFM, că crede că acesta ar putea începe pentru populație la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie.

Etichete: energie verde

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading