FMI: Arabia Saudită are nevoie ca prețul la petrol sa fie minim 80,90 USD pentru a-și echilibra bugetul

by | 5 May 2023 | Economie

Arabia Saudită are nevoie ca prețul la petrol sa fie la 80,90 de dolari pe baril pentru a-și echilibra bugetul în acest an, a declarat miercuri Fondul Monetar Internațional (FMI) în ultimele sale previziuni economice pentru Orientul Mijlociu și Asia Centrală.

Prețul de rentabilitate pentru cel mai mare exportator de țiței din lume pentru 2023 este estimat a fi mai mic decât 83,60 USD pe baril (ca în 2021) sau 85,80 USD pe baril (ca în 2022), dar mai mare decât media de rentabilitate de 80,40 USD pentru ultimele două decenii.

Creșterea economică a liderului de facto al OPEC va încetini semnificativ de la 8,7% anul trecut la 3,1% anul acesta și anul viitor, potrivit FMI.

Creșterea reală a PIB-ului exportatorilor de petrol din regiunea Orientul Mijlociu și Africa de Nord (MENA) este de așteptat să încetinească de la 5,7% în 2022 la 3,1% în 2023 (și să mențină, în linii mari, acest ritm și în 2024) au spus economiștii fondului.

Arabia Saudită împreună cu un grup de producători importanți OPEC+ au anunțat la începutul lunii aprilie o reducere surprinzătoare a producției cu 1,66 milioane bpd între mai și decembrie anul acesta, ca „o măsură de precauție menită să susțină stabilitatea pieței petrolului”.

Din cauza veniturilor mai mici din scăderea producției de petrol, FMI se așteaptă acum ca Arabia Saudită să aibă un deficit bugetar de 1,1% din PIB în acest an, contrar previziunilor Regatului pentru un alt an de excedent bugetar.

Bugetul Arabiei Saudite va fi aproape de echilibru în acest an, în comparație cu un excedent de 2,5% anul trecut, din cauza prețului mediu estimat mai scăzut al petrolului în 2023 (85 de dolari pe baril pe proiecțiile Fitch) și a producției mai scăzute de petrol, făcând ca dependența Arabiei Saudite de petrol să rămână ridicată, deși a scăzut în ultimul deceniu.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading