Gazul natural lichefiat din SUA nu pare o soluție pentru înlocuirea gazului rusesc în Europa

by | 17 Mar 2022 | Economie

UE vrea să devină independentă de gazul rusesc, dar nu poate realiza acest lucru doar cu aprovizionarea cu gaz lichefiat de peste ocean, din SUA. Capacitățile nu sunt nici pe departe suficiente pentru asta. Știți câte cisterne GNL ar trebui să fie în funcțiune în fiecare zi pentru a înlocui gazul natural rusesc prin conducte?

Cât gaz natural furnizează Rusia Europei numai prin conducte?

În 2020 a fost un total de 168 de miliarde de metri cubi, dintre care 53 miliarde de metri cubi au mers doar în Germania. Asta e o cantitate enormă. Spre comparație, România importă numai 960 milioane metri cubi..

Chiar dacă alte țări (fie din Asia Centrală, fie din estul Mediteranei) vor să-și furnizeze gazul în Europa prin conducte, realizarea unor astfel de proiecte va dura câțiva ani și va necesita și investiții corespunzătoare. Ca să nu mai vorbim că producătorii trebuie să-și construiască și capacități de producție adecvate.

Știți, de asemenea, cât de mult gaz natural încape într-un tanc GNL? Cele mai mari nave de marfă au 266.000 de metri cubi. Cu toate acestea, standardul este în jur de 125.000 până la 147.000 de metri cubi. Deoarece aceste tancuri sunt foarte scumpe de produs, nu sunt multe pe piață – și sunt de obicei rezervate de zeci de ani.

Faceți calculul: 168 de miliarde de metri cubi pe an împărțit la 147.000 de metri cubi pe călătorie. Adică aproximativ 1,14 milioane de livrări pe an sau 3.131 de livrări pe zi. În fiecare zi. Tancurile GNL ar trebui să fie descărcate de-a lungul coastelor europene în fiecare oră (și expediate înapoi goale).

Nu este ca și cum ar putea transporta mărfuri la întoarcere, cum ar fi nave-containere, de exemplu, așa că livrarea este costisitoare. SUA ar avea nevoie de o flotă de câteva zeci de mii de astfel de tancuri pentru a furniza Europei aceeași cantitate de gaz natural pe care Rusia a livrat-o prin conductă în 2020.

Pentru europeni, asta înseamnă că au o problemă uriașă cu Rusia în cazul unei escalade ulterioare. Dacă Moscova închide de fapt robinetul de gaz, va fi sumbru în Europa. Tot mai multe companii consumatoare de energie își reduc deja producția, deoarece costurile exorbitante le fac să nu mai fie competitive la nivel internațional. Dacă companiile americane pot deja să recurgă la gaze naturale, care (chiar și fără taxele exorbitante pe energie din Europa) sunt semnificativ mai ieftine decât în ​​Germania, denaturarea concurenței devine și ea evidentă.

Mutarea companiilor producătoare în America de Nord pare a fi cea mai bună soluție pentru companile europene. Așa că asistăm acum la o nouă dezindustrializare (după cea în folosul Chinei) a Europei și o reindustrializare a Statelor Unite. Datorită energiei mai ieftine.

Make America Great Again!

Etichete: energie-gaz

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading