Inițiativa B3W a Vestului de a rivaliza cu BRI din China în mare impas

by | 9 Feb 2023 | Economie

Planul Build Back Better World (B3W), un mare proiect de infrastructură al G7 de a concura cu Belt and Road Initiative (BRI) a Chinei, pare a fi în comă imediat după ce conflictul Rusia-Ucraina a devastat economia Europei. Între timp, China continuă să-și extindă proiectul atrăgând peste 147 de națiuni de pe toate continentele.

Suma propusă de G7, 600 de miliarde de dolari, cu angajamentul SUA de 200 de miliarde de dolari, nu a fost încă colectată pentru pornirea celebrului Build Back Better World (B3W) . Pe măsură ce Occidentul se concentrează pe abordarea crizei din Europa de Est, obiectivul Washingtonului de a crea o alternativă la BRI rămâne neîmplinit.

Build Back Better World – „Reconstruiește o lume mai bună”

La începutul lunii iunie 2021, administrația americană a președintelui Joe Biden a anunțat programul „Build Back Better World” (B3W) ca un proiect „bazat pe valori, transparent și durabil”. SUA crede că ar putea depăși ajutorul oferit de BRI țărilor sărace, oferind o alternativă superioară bazată pe modelul american de a-și satisface nevoile de finanțare a infrastructurii proprii, avănd în același timp standarde occidentale de muncă, de mediu și de transparență.

Un an mai târziu, în 2022, la summitul din Alpii Bavarezi, G7 a reafirmat viziunea lui Biden despre B3W, de susținere a unui program de investiții în infrastructură care ar putea rivaliza cu BRI.

SUA, Canada, Germania și Japonia, împreună cu ceilalți membri G7, au lansat oficial „Programul de creștere în infrastructură și investiții” (PGII). La sesiunea de încheiere a summit-ului, ei s-au angajat să strângă aproximativ 600 de miliarde de dolari în următorii cinci ani pentru proiecte de infrastructură în țările în curs de dezvoltare, în cadrul unui parteneriat global.

La lansarea B3W în 2021, țările G7 au afirmat că a doua jumătate a secolului XXI va fi definită de patru piloni prioritari ai programului. Aceste obiective includ combaterea schimbărilor climatice, crearea unei tehnologii sigure a informației și comunicațiilor, promovarea egalității de gen și contribuția la securitatea globală a sănătății prin interconectarea sistemelor de sănătate.

În timp ce B3W sau mai nou PGII, se află încă într-un stadiu embrionar, BRI al Chinei, care a fost lansat în 2013, a înființat deja o rețea de conectivitate terestră și maritimă care leagă Asia, Europa și Africa pentru a asigura dezvoltarea țărilor atașate coridorului.

Până în prezent, BRI acoperă aproximativ 2600 de proiecte în peste 140 de țări,reprezentând 40% din populația lumii și mai mult de o treime din PIB-ul acesteia. BRI are un buget de 3,7 trilioane de dolari iar China a investit deja aproximativ 755 de miliarde de dolari între 2013 și 2020.

În 2019, experții economici mondiali de la Cebr au prezis că BRI va crește PIB-ul global cu „mai mult de 7 trilioane de dolari pe an”.

Interesant este că SUA vor beneficia cel mai mult de pe urma BRI, în ciuda faptului că nu sunt direct implicate în inițiativă. Acest lucru se datorează dimensiunii mari a economiei SUA, care îi permite să câștige indirect din creșterea PIB-ului global.

Deși creșterea PIB-ului SUA este de numai 1,4%, amploarea economiei SUA înseamnă că aceasta este încă mai mare decât impulsul oricărei alte economii, cu excepția Chinei. Rusia are al doilea cel mai mare impact, urmată de Japonia, Indonezia, Coreea, Marea Britanie, India și Țările de Jos.

Mass-media occidentală a descris BRI o ca fiind creat pentru beneficiul exclusiv al Chinei, dar si primele proiecte B3W evidențiate de președintele Biden la lansare au arătat că mai mult de cincizeci la sută din investițiile B3W vor fi reinvestite în economia SUA.

Proiectele deja finanțate de agențiile de investiții și ajutor ale guvernului SUA au fost grupate sub umbrela B3W. Investiții în valoare totală de 3 miliarde de dolari au fost anunțate inițial în cadrul B3W în sectoare precum telecomunicațiile, sănătatea, tehnologia informației, agricultura și comunicațiile în India, Senegal, Africa de Vest, Coasta de Fildeș, Asia de Sud-Est, România și America Latină.

Aceste investiții vor avea în principal un impact pozitiv asupra exporturilor SUA. De exemplu, se așteaptă ca SUA să recupereze mai mult de jumătate din investiția totală doar dintr-unul dintre proiectele de energie solară din Senegal, care va stimula exporturile SUA cu peste 1,3 miliarde de dolari.

Etichete: China

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading