Nebunia climatică: „Net zero” va costa investiții uriașe de 4,5 trilioane de dolari până în 2030

by | 17 Jan 2023 | Economie

Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a calculat că până în 2030 vor trebui făcute 4,5 trilioane de dolari în investiții în „energie curată”. Acesta este singurul mod de a atinge obiectivele de emisii „net zero” pentru 2050. Realizabil, nu?

Ideea nebună de a converti întreaga lume la așa-numitele „energii curate” în câteva decenii nu numai că va provoca perturbări economice enorme, dar va costa și sume uriașe de bani.

Tot mai multe guverne din întreaga lume susțin agenda de decarbonizare a elitelor globaliste chiar dacă povara financiară e greu de suportat de popoare și pare tot mai insuportabil după cele 2 crize profunde care au sărăcit populația – pandemia și războiul din Ucraina.

Agenția Internațională pentru Energie a calculat câți bani ar trebui investiți la nivel mondial, în următorii ani, până în 2030: 4,5 trilioane de dolari (de 15 ori bugetul României). Asta înseamnă aproape 650 de miliarde de dolari pe an.

Noul raport precizează că, pe lângă dezvoltarea unei noi tehnologii energetice „curate”, trebuie creat și cadrul economic și politic corespunzător. În plus, lanțurile de aprovizionare trebuie optimizate pentru a evita blocajele.

„Blocaj pot apărea din riscuri politice și de reglementare, lipsa de încredere în proiectele demonstrative și de dezvoltare timpurie, incertitudinea în ceea ce privește proiectele, factori macroeconomici mai largi, cum ar fi stabilitatea valutară și evenimentele geopolitice”, a arătat AIE în raportul său.

Faptul că China, de exemplu, are aproximativ 90% din „pământurile rare” și aproximativ două treimi din zăcămintele globale de litiu și cobalt, este clasificat drept problematic. În plus, deține aproximativ jumătate din producția globală de oțel brut, aluminiu și ciment, cea mai mare parte fiind consumată pe plan intern.

Potrivit AIE, obiectivele globale nu pot fi implementate fără cooperarea Beijingului – conducerea comunistă continuă să se bazeze pe centralele pe cărbune. În plus, lanțurile de aprovizionare corespunzătoare ar trebui stabilite și în afara Chinei pentru a reduce dependențele în acest sens, potrivit agenției.

Comisia Europeană a subliniat că în 2021 98% din pământurile rare ale UE au fost importate din China, iar SUA a importat aproximativ 80%.

Raportul AIE arată că sume uriașe de bani vor continua să fie turnate în întregul proiect Net Zero în anii următori – indiferent de potențialele efecte negative. Criza energetică actuală din Europa arată, de exemplu, că nu te poți baza pe vânt și soare pentru a genera energie în siguranță cimdoar pe gaze, petrol și cărbune. Chiar și cu supracapacități enorme, când vântul nu bate și soarele nu strălucește, nu se produce energie electrică. Ca să nu mai vorbim de utilizarea resurselor și a spațiului pentru aceste sisteme.

Image by Freepik

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading