Ordonanța anti-speculă adoptată. Autoritățile pot interveni în piață în situații speciale

by | 17 Jun 2022 | Economie

Guvernul României a adoptat o ordonanţă de urgenţă care permite autorităţilor, în situaţii excepţionale, să intervină şi să corecteze în timp real comportamente inadecvate ale comercianţilor sau producătorilor de bunuri şi prestatorilor de servicii, a anunţat joi Dan Virgil Pascu, vicepreşedintele Consiliului Concurenței. Acesta spune că în elaborarea actului normativ au fost preluate și câteva observații de la mediul de afaceri.

Ordonanța de urgență prevede posibilitatea Guvernului României de a emite o hotărâre de Guvern în situații excepționale. Ele sunt enumerate în ordonanța de urgență, mobilizarea forțelor armate, stare de război, stare de urgență, stare de alertă și alte stări de criză stabilite prin lege.Ordonanța aceasta nu este aplicabilă prețului produselor alimentare acum pentru că nu trecem printr-o criză de o gravitate atât de mare încât să se impună emiterea unei astfel de HG.

În astfel de situații de criză, Guvernul României poate să emită o hotărâre prin care să precizeze produsele de risc – evident, ele vor fi diferențiate în funcție de natura crizei și natura produsului. E foarte important de știut că hotărârea de Guvern este emisă pentru o perioadă limitată de timp, de șase luni de zile, care poate fi prelungită succesiv pentru perioade de trei luni de zile.

Acest act normativ ar urma să dea puteri sporite Protecției Consumatorului și Consiliului Concurenței, instituții care ar urma să ia măsuri în fața celor care practică prețuri nejustificat de mari sau care încearcă să manipuleze piața prin limitarea producției sau a vânzărilor. De subliniat este că prevederile acestei legi s-ar aplica doar în cazul unei situații de criză declarate printr-un act normativ.

Cel mai important aspect, susține vicepreședintele Consiliului Concurenței, este protecția consumatorului final.

„Aici ne referim la interdicţia de aplicare a unor preţuri nejustificat de mari, nejustificat de condiţiile obiectiv economice din astfel de perioade de criză pentru o anumită categorie de produse sau servicii precizate în mod explicit de către Guvern. (…) Sfera de protecţie gândită de noi este duală – pe de o parte urmărim o bună funcţionare a pieţelor, în sensul în care în anumite perioade de criză pentru anumite produse dorim să împiedicăm crearea de stocuri nejustificate, generarea de cereri artificiale pe piaţă în scopul revânzării la nişte preţuri mult mărite, nejustificat de mari, pe de o parte, şi, în acelaşi timp, tot în sensul protejării bunei funcţionari a pieţelor ne-am gândit la împiedicarea limitării producţiei, tocmai în aceeaşi idee de a împiedica generarea unei cereri artificiale”, a explicat Dan Virgil Pascu.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading