Planul scump și nerealist al UE de a opri importul de energie rusească

by | 14 Jun 2022 | Economie

Comisia Europeană a prezentat o propunere de proiect pentru a pune capăt dependenței UE de energia rusească, cu scopul ca UE să devină independentă de gazele naturale rusești până în 2030. Scopul proiectului este de a crea „măsuri europene comune pentru energie mai sigură și mai durabilă la un preț mai accesibil”.

Măsurile din planul intitulat „REPowerEU” se referă la:
• economisirea energiei
• producerea de energie curată
• diversificarea aprovizionării cu energie

Printre altele, UE vrea să se producă mai multă energie electrică și biogaz – „regenerabile” în țările UE, să crească numărul de pompe de căldură și să crească eficiența energetică în general. Energia nucleară nu este inclusă în plan.

Se vizează construirea unei noi infrastructuri energetice cu o viteză record, „Noul sistem energetic de care are nevoie Europa”. Planul este un răspuns la „Dificultățile și perturbarea pieței globale a energiei cauzate de invazia Ucrainei de către Rusia”.

Întrucât multe dintre țările UE și-au construit o mare parte din aprovizionarea cu energie cu gaze naturale, oprirea importurilor este o provocare majoră. În 2021, aproximativ 155 de miliarde de metri cubi de gaz au fost importați din Rusia. Cea mai extremă măsură din proiect este reducerea acestuia cu două treimi, sau 100 de miliarde de metri cubi, în doar un an. Acest lucru se va realiza prin intermediul statelor membre ale Uniunii care se așteaptă să investească în producția de înlocuire, să eficientizeze și să reducă consumul și să găsească noi furnizori de cantități mari de gaze naturale, ceea ce înseamnă în mod normal creșteri de preț.

În plus, există deja angajamente majore care necesită o extindere cuprinzătoare a producției de energie electrică, cum ar fi oțelul produs fără cărbune, planul de decarbonizare al industriei cimentului, electrificarea sectorului transporturilor și alte proiecte consumatoare de energie.

Combinația de măsuri intenționate în „REPowerEU” este prezentată în ansamblu, cu șapte blocuri diferite care tratează măsuri diferite și câți bani să cheltuiți pentru fiecare parte. Textul subliniază că trebuie să se meargă rapid – 210 de miliarde de euro trebuie cheltuiți înainte de 2027. Faptul că cetățenii statelor membre UE sunt cei care trebuie să plătească factura finală nu este o problemă importantă în anunțul de proiect al Comisiei.

Energia nucleară nu este deloc inclusă în planurile actuale. Ar fi fost posibil ca Comisia Europeană să îndrepte toată atenția către Germania pentru a-i forța să folosească energia nucleară de care dispun pentru a-și atinge scopul. Dar chiar și acest indicator lipsește din informațiile despre planurile Comisiei, ceea ce este un fapt surprinzător, deoarece Germania este una dintre țările UE care are cea mai mare nevoie, de exemplu, de gaz rusesc.

Pe termen scurt, adică în acest an în curs, Comisia Europeană propune achiziții comune de gaze și extinderea rapidă a energiei solare și eoliene cu scopul de a economisi circa 50 de miliarde de metri cubi de importuri de gaze. Intenționează să crească producția de biometan pentru a înlocui 17 miliarde de metri cubi de importuri de gaze. Economiile și eficiența vor economisi 13 miliarde de metri cubi.

În același timp, va fi lansat un prim proiect de hidrogen la nivelul UE, care în sine necesită multă energie. Hidrogenul este produs prin descompunerea moleculelor de apă în oxigen și hidrogen folosind electricitate.

De asemenea, își propune să reaprovizioneze rapid stocurile europene de gaze naturale înainte de toamnă, înainte de a elimina treptat importurile Rusiei – cel puțin 80% până la 1 noiembrie. O altă măsură, descrisă drept „planuri coordonate de UE de reducere a cererii în cazul unei întreruperi a aprovizionării cu gaze”, presupune planificarea unei situații care nu poate fi descrisă în alt mod decât raționalizarea gazelor naturale.

O mare parte a investiției, 37 de miliarde de euro până în 2030, va fi cheltuită pentru o nouă producție de biogaz, „biometan”. Metanul este produs din produse reziduale din agricultură (de exemplu gunoi de grajd din creșterea animalelor), silvicultură, stații de epurare și abatoare ca materie primă de bază. Țintele de producție din ce în ce mai mari tind să necesite, în schimb, o cotă mai mare de materie primă pe terenul cultivat.

Industria consideră că acest lucru se poate întâmpla „fără conflicte cu producția de alimente”. Analiștii cred, totuși, că nu este posibil să se atingă obiectivul stabilit pentru producție fără utilizarea terenului arabil pentru a produce culturi pentru industria energetică. De asemenea, suprafețe mari sunt deja folosite pentru producția de materii prime pentru biodiesel.

Cu toate acestea, un aspect interesant al producției de biometan este că se poate obține o mulțime de gaz din gunoiul de grajd. Aceasta ar însemna că ar fi posibilă creșterea considerabilă a creșterii animalelor de carne și utilizarea gunoiului de grajd pentru producerea de gaze. Critica din punct de vedere globalist a creșterii animalelor ca mare producător de „gaze cu efect de seră” s-ar transforma într-un factor pozitiv pentru producția de energie. Cu toate acestea, acest raționament nu este inclus în descrierea proiectului Comisiei Europene. În schimb, planurile pentru o reducere drastică a populației animale din Europa „de dragul climei” rămân în continuare.

Comisia susține că măsurile vor reduce aportul de energie rusească în Europa fără afectarea stilului de viață, lucru care a fost întâmpinat cu mare scepticism. De asemenea, programul pare, în general, nerealist. Nu este foarte clar nici cât de mult îi va costa de fapt pe cetățenii din țările UE să renunțe la energia rusească.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading