Putin a transmis că Rusia nu va împiedica exportul de cereale din Ucraina către Africa

by | 15 Jun 2022 | Economie

În mijlocul unei crize alimentare globale, președintele rus Vladimir Putin a declarat că exporturile legate de alimente atât din țara sa, cât și din Ucraina sunt garantate. După cum relatează EuroNews, saptamâna trecută liderul rus i-a făcut promisiunea președintelui Uniunii Africane, ai cărei membri au fost cel mai grav afectați.

După ce s-a întâlnit cu Putin în stațiunea Soci de la Marea Neagră, șeful Uniunii, Macky Sall (și președintele Senegalului), a transmis pe Twitter că Rusia este pregătită să „faciliteze exporturile ucrainene de grâu” și să „asigure exportul grâului și al îngrășămintelor sale”, în timp ce a cerut „tuturor partenerilor să ridice sancțiunile care vizează” aceste produse.

Anterior, Macky Sall îi spusese lui Putin că a venit să-l vadă „pentru a vă cere să fiți conștienți de faptul că țările noastre, chiar și departe de teatrul (de război), sunt victimele acestei crize economice”. Coordonatorul de criză al ONU, Amin Awad, a avertizat că „eșecul deschiderii acelor porturi va duce la foamete, destabilizare și migrație în masă în întreaga lume”, afectand peste 1,4 miliarde de oameni.

Prin urmare, acordul nu este doar salvator pentru continentul african (care se confrunta deja cu lipsuri înainte de război); va ușura ulterior presiunile migratorii asupra Uniunii Europene.

Dacă Putin a făcut din acord unul condiționat, Sall nu a menționat. Într-un interviu acordat vineri la postul de televiziune Rossiya 1, Putin a declarat că Ucraina ar putea exporta cereale din porturile sale [cele care sunt sub controlul său], inclusiv din Odesa, odată ce curăța apele de mine de război. „Lăsați-i să scoată minele, le garantăm trecerea liberă în apele internaționale”, a adăugat el. După 100 de zile de lupte, forțele ruse ocupă cea mai mare parte a coastei de sud a Ucrainei, în timp ce navele de război controlează accesul în porturile de la Marea Neagră.

El a spus că Rusia, spre deosebire de ceea ce a susținut președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu împiedică exporturile de cereale din Ucraina ca o formă de șantaj. Ca alternativă la exportul pe mare, liderul rus a menționat folosirea fluviului Dunărea pentru a lăsa cerealele să treacă prin România, Ungaria și Polonia. Totuși, cea mai simplă cale este prin Belarus, a adăugat el, dar că aceasta ar însemna că sancțiunile împotriva acelei țări (un aliat apropiat al Rusiei) ar trebui să fie ridicate.

Președintele belarus Alexandru Lukașenko a declarat că este dispus să permită ca cerealele Ucrainei să fie mutate pe teritoriul său către porturile de la Marea Baltică. El a precizat însă că dorește ca și mărfurile din Belarus să fie exportate de acolo.

Cu privire la intensificarea sancțiunilor de către Occident asupra propriei țări, Putin a spus că acest lucru nu va face decât să exacerbeze situația și că prețurile vor crește. „Este o politică absolut miopă, eronată, aș spune, pur și simplu stupidă care duce într-o fundătură”, a adăugat liderul rus.

Producția combinată de grâu a Rusiei și Ucrainei reprezintă aproape o treime din oferta globală. Mai mult, Rusia este un exportator global cheie de îngrășăminte, în timp ce Ucraina este un exportator major de porumb și ulei de floarea soarelui.

Etichete: Putin | Rusia

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading