România intenționează să exporte gazele din Marea Neagră în Moldova și în regiune

by | 9 May 2022 | Economie

Liderii români spun că extracțiile de gaze din zăcământul Neptune Deep din Marea Neagră, care urmează să intre în exploatare în 2026, vor face din România un exportator regional de energie – iar Moldova dependentă de Rusia va avea prioritate.

Ministrul Energiei al României, Virgil Popescu, a declarat miercuri că România va produce mai mult gaz natural decât are nevoie odată ce va începe extragerea gazelor din zona Mării Negre – și va fi apoi în măsură să exporte în țările din regiune, Republica Moldova fiind o prioritate.

„România va produce mai mult gaz decât consumă [și ]… va exporta gaze naturale în Bulgaria, Grecia, Ungaria, dar în primul rând în Moldova”, a spus Popescu.

Moldova se bazează în prezent 100% pe gazul de la Gazprom din Rusia și caută să scape de această dependență, în contextulîn care Rusia a invadat țara vecină  Ucraina și a întrerupt gazul către Polonia și Bulgaria. Conducta Iași-Chișinău a fost construită în octombrie 2021 pentru a lega Moldova de sistemul energetic european.

Primele extracții românești din Marea Neagră sunt așteptate peste câțiva ani. Premierul român Nicolae Ciucă a spus că gazul din zăcământul Neptune Deep va ajunge „cel târziu în 2026”.

„Estimările ne oferă garanții că există cantități suficient de mari pentru a furniza gaz vecinilor noștri, atât din regiune, cât și din Uniunea Europeană”, a spus premierul Ciucă.

Pe 24 martie, compania energetică de stat Romgaz a aprobat contractul de cumpărare a peste 50% din zăcământul Neptune Deep de la ExxonMobil american pentru 1,06 miliarde de dolari.

Principalul acționar la Romgaz este statul român, care deține 70 la sută din pachetul de acțiuni. Achiziţia va permite României să devină un furnizor regional de securitate energetică, a adăugat Popescu.

„România, prin Romgaz, intră în acest consorțiu, împreună cu cei de la OMV-Petrom, pentru extragerea gazelor din perimetrul adânc, cel mai mare perimetru descoperit până acum”, a spus Popescu.

Ministrul a estimat cantitatea totală de gaz din zăcământul Neptune Deep la peste 100 de miliarde de metri cubi.

„Cantitatea de gaz dublează practic producția României, îi acoperă consumul și permite României să devină un furnizor regional de securitate energetică”, a spus el.

Etichete: energie-gaz

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading