UE spune NU plafonării prețului la gazelor naturale

by | 6 Apr 2022 | Economie

Într-un efort aparent de a reduce creșterea prețurilor la energie, premierul portughez Antonio Costa dorește ca Uniunea Europeană să instituie un plafon la prețul gazelor naturale. La sfarșitul lunii martie, U.S. News a raportat:

Premierul portughez a cerut marți stabilirea unui preț maxim de referință pentru gazele naturale în Uniunea Europeană și reducerea urgentă a taxei pe valoarea adăugată la produsele energetice pentru a proteja consumatorii de creșterea prețurilor.

Limita de preț propusă, pe care guvernul portughez a dezvoltat-o ​​în cooperare cu Spania, ar stabili un plafon pentru tarifele de energie electrică pentru consumator la 180 EUR pe megawat oră.

În cadrul unei întâlniri de la Bruxelles din 24-25 martie, reprezentanții statelor membre UE au respins propunerea spanio-portugheză. Cu toate acestea, statele membre au fost de acord să permită celor două țări să introducă măsuri de limitare a prețurilor pe propriile piețe de energie, independent de ceea ce fac celelalte state.

Plafoanele de preț pentru energie electrică, care sunt menite să protejeze clienții mici de creșterea costurilor de producție, pot cauza lipsuri de aprovizionare. Într-un raport din 2001 privind întreruperile de electricitate din California, Heritage Foundation, un think tank din Washington, a subliniat că plafonarea prețurilor cu amănuntul va duce la o penurie de energie.

Într-un efort de a-și reduce dependența de gazele naturale rusești, Uniunea Europeană și guvernul Statelor Unite au format un grup operativ menit să consolideze aprovizionarea cu energie atât pentru UE, cât și pentru Ucraina. Potrivit CNBC,

SUA au declarat vineri că vor colabora cu parteneri internaționali pentru a furniza Europei cu cel puțin 15 miliarde de metri cubi în plus de gaz natural lichefiat în acest an, încercând să pună capăt dependenței blocului de exporturile rusești de energie după invazia Ucrainei de către Kremlin.

În prezent, Uniunea Europeană importă aproximativ 40% din gazele sale naturale din Rusia.

Etichete: UE

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading