Comisia Europeană cere imperativ aderarea României la Schengen însă a apărut un alt obstacol

by | 18 Nov 2022 | Extern

Statele membre trebuie să ia „decizia istorică și în interesul tuturor” de a accepta România, Bulgaria și Croația în spațiul Schengen, a declarat miercuri comisarul pentru Afaceri Interne al UE, Ylva Johansson cu privire la extinderea Schengen.

„Este timpul să spunem Bun venit!”, a declarat comisarul, în conferința de presă organizată miercuri, după întâlnirea comisarilor, cu referire la aderarea la Schengen a României, Bulgariei și Croației.

Oficialul european a spus că Bulgaria, România și Croația au dat dovezi că se pot descurca, au personal extrem de bine pregătit și angajat, tehnologie. România este pregătită să adere și UE este pregătită să o primească, la fel ca Bulgaria și Croația, a adăugat ea.

Apare un nou obstacol: Suedia. Este momentul ca PSD să intervină

Aderarea României la spațiul Schengen ar putea să lovească un nou obstacol, pe lângă deja cunoscuta opoziție a Olandei – nici parlamentul suedez nu este de acord cu aceasta, iar guvernul minoritar care conduce Suedia de la ultimele alegeri ar putea fi presat să-și schimbe poziția actuală și nu mai susține aderarea, potrivit publicației suedeze Dagens Nyheter.

Social-democrații, aflați până de curând la guvernare, s-au opus extinderii spațiului Schengen, iar partidul, aflat acum în opoziție, continuă să se opună acesteia. De asemenea, gruparea Sweden Democrats, care nu este în guvern, dar sprijină guvernul în parlament, a declarat că se opune.

Este momentul ca PSD să reușească să-și convingă colegii de partid european (PES) să voteze pentru aderare, așa cum a reușit și în Parlamentul European unde și-au convis toți colegii din PES să susțină România.

România este pregătită de 11 ani să intre în Spațiul Schengen

Raportul Comisiei Europene: România este pregătită pentru Schengen

Într-un raport de comunicare al Comisiei Europene către Parlamentul European și Consiliul European, se spune că, odată ce Bulgaria, România și Croația aplică pe deplin acquis-ul Schengen, spațiul Schengen va crește la 4,5 milioane de kilometri pătrați, cu o populație de 450 de milioane de locuitori, documentul menționând, de asemenea, un „registru puternic de realizări ale Bulgariei, României și Croației”.

„Din 2011, Comisia a susținut constant opinia că Bulgaria și România sunt pregătite să devină parte a spațiului Schengen fără controale la frontierele interne. Același lucru este valabil și pentru Croația din 2019. Comisia a îndemnat în mod activ Consiliul să ia decizii care să permită Bulgariei, României și Croației să se alăture zonei fără controale interne. Același angajament a fost făcut de Parlamentul European în mai multe ocazii”.

Referindu-se la România, documentele arată că, la granița cu Serbia, Ucraina și Moldova, joacă un rol foarte important în contribuția la buna funcționare a spațiului Schengen.

„Există un management de înaltă calitate și puternic al frontierelor, inclusiv supravegherea frontierelor și controale sistematice la frontieră, iar cooperarea polițienească internațională cu țările vecine funcționează bine, la fel și cooperarea foarte activă cu Frontex. O abordare holistică a gestionării migrației este asigurată prin acțiuni implementate și în țări terțe.

Returnarea este implementată ca o acțiune prioritară pentru combaterea migrației neregulate și a mișcărilor secundare neautorizate, rezultând o abordare coerentă pentru returnare și readmisie. România are un plan național de urgență și operațional pentru situații extraordinare, pe care România l-a activat cu succes ca răspuns la criza din Ucraina.

În plus, România se angajează într-o cooperare polițienească internațională eficientă și activă, în special cu Europol. Lupta împotriva migrației ilegale și a traficului de ființe umane sunt două priorități în care România este deosebit de activă. Sistemul de informații Schengen a fost bine stabilit și acum sunt necesare eforturi continue pentru a asigura automatizarea necesară a fluxului de lucru SIRENE. România are o strategie națională anticorupție și au fost introduse măsuri anticorupție la toate nivelurile în cadrul forțelor de ordine din România.

În ceea ce privește respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente pentru a garanta accesul la protecția internațională și pentru a asigura respectarea principiului nereturnării, precum și structurile necesare pentru a respecta cerințele de protecție a datelor pentru aplicarea Sistemului Informațional Schengen și a poliției. cooperare.”

Organismul european reamintește, de asemenea, că echipa de experți la fața locului a prezentat raportul misiunii11 la Grupul de lucru al Consiliului pentru probleme Schengen din 26 octombrie 2022 și a concluzionat că nu a identificat nicio problemă în ceea ce privește aplicarea de către Bulgaria și România a ultimei evoluțiile acquis-ului Schengen și că ambele state membre continuă să îndeplinească condițiile necesare pentru aplicarea integrală a tuturor părților relevante ale acquis-ului Schengen.

Astfel, Comisia Europeană face recomandarea că cele trei țări sunt pregătite să adere la Schengen și opinează că Consiliul Schengen trebuie să ia o decizie istorică în decembrie.

Decizia finală va fi luată în Consiliul JAI pe 8 decembrie.

Etichete: Schengen

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading