Consiliul este gata să negocieze certificatul de călătorie COVID

by | 19 Apr 2021 | Extern

Ambasadorii UE-27 au dat aprobare miercuri (14 aprilie) poziției Consiliului în viitoarele negocieri cu Parlamentul European privind certificatele de călătorie digitale, un instrument conceput de Comisia Europeană pentru a ușura restricțiile de călătorie în sezonul estival.

În mandatul aprobat, de a începe discuțiile cu parlamentarii UE, statele membre urmăresc să păstreze posibilitatea de a prelucra datele cu caracter personal colectate chiar și în scopuri care nu au legatură cu călătoriile.

Se așteaptă ca certificatele de călătorie să ofere dovada că oamenii au fost vaccinați, au fost testați negativ sau au fost bolnavi de COVID, permițându-le să călătorească liber în interiorul UE în timp ce rămân în siguranță.

Timpul pentru aprobarea regulamentului – care necesită un acord între Parlamentul European și Consiliu – este deosebit de scurt scopul fiind ca sistemul de certificare să fie pus în funcțiune înainte de venirea verii.

Consiliul a votat introducerea de noi aspecte privind utilizarea datelor cu caracter personal colectate, adăugând în mandatul său de negociere că datele pot fi prelucrate și în alte scopuri introducandu-se chiar și o perioadă de păstrare a lor.

Într-o audiere cu comisarul pentru justiție Didier Reynders mai mulți europarlamentari și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențiale utilizări ale datelor certificatelor verzi în afara călătoriilor.

“Propunerea noastră nu creează o bază legală pentru utilizări diverse ale datelor în statele membre, altele decât libera circulație și acest lucru este clar explicat în propunere”, a spus Reynders parlamentarilor.

El a adăugat că baza legală pentru prelucrarea acestor date trebuie prevăzută într-o lege națională care trebuie să respecte legislația strictă a UE privind protecția datelor.

Un alt posibil diferend între Consiliu și Comisie implică durata pastrarii datelor, deoarece executivul UE intenționează să suspende aplicarea odată ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) declară inchisă pandemia.

“Am preferat această abordare în loc să adoptăm o anumită perioadă de timp, care ar fi arbitrară având în vedere că nu știm cât va dura pandemia”, a explicat Reynders.

Cu toate acestea țările UE au propus un termen fix de aplicare de 12 luni de la data intrării sale în vigoare.

Pentru a întări conceptul că certificatele de călătorie nu trebuie considerate un al doilea pașaport, Consiliul a convenit să includă textul “Acest certificat nu este un document de călătorie” în partea de jos a fiecărui document.

Ambasadorii UE au propus, de asemenea, modificarea regulamentului prin adăugarea formulării “deținerea unui certificat digital nu va fi o condiție prealabilă pentru exercitarea drepturilor de liberă circulație”.

De asemenea, au insistat asupra faptului că dreptul de a impune sau renunța la restricțiile impuse liberei circulații este o competență națională.

O altă completare solicitată de statele membre implică o perioadă de tranziție de șase săptămâni de la intrarea în vigoare a regulamentului, când țărilor ar trebui să li se permită să continue să folosească propriile sisteme.

Deputații europeni au decis să declanșeze o clauza din regulamentul de procedură al Parlamentului care permite un control parlamentar mai rapid al unei propuneri a Comisiei, întrucât timpul pentru aprobarea este deosebit de scurt.

Etichete: COVID-19

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading