Cum va arăta lumea dacă SUA pierde competiția tehnologică în favoarea Chinei?

by | 4 Nov 2022 | Extern

Într-un document strategic privind competitivitatea națională a Statelor Unite, analiștii americani au stabilit care sunt provocările din următorul deceniu pe care SUA va trebui să le înfrunte pentru a-și menține supremația economică și militară la nivel mondial. Documentul intitulat „Provocările de la mijlocul deceniului privind competitivitatea națională” este prefațat de Henry Kissinger și a fost realizat de un grup de experți americani în tehnologie și securitate națională  de la think-tank-ul Special Competitive Studies Project. Studiul integral, în limba engleză, poate fi descărcat de aici.

Potrivit analizei, SUA ar putea pierde competiția în fața Chinei, dacă nu va lua urgent o serie de decizii strategice care să contrabalanseze avântul chinezesc în dezvoltarea noilor tehnologii. Timpul rămas pentru ca SUA ca să își reafirme supremația în tehnologie este foarte scurt. Bătălia decisivă se va da în perioada 2025-2030, ceea ce înseamnă că americanii mai au la dispoziție doar un ciclu legislativ complet pentru a crea cadrul necesar care să le permiă să-și valorifice avantajele pe care încă le mai au în fața Chinei.

Autorii studiului consideră că SUA au pierdut deja supremația în favoarea Chinei în mai multe sectoare ale tehnologiei avansate, respectiv în domeniul 5G, al dronelor comerciale, al armelor ofensive hipersonice și în privința producției de baterii Li-ion. De asemenea, SUA au doar un avans foarte mic, pe care l-ar putea pierde, în domniile biotehnologiei, al computerizării cuantice, în tehnologiile comerțului spațial și în tehnologia cloud.  SUA mai au un avans mic în privința inteligenței artificiale (AI), însă China pare să câștige teren foarte rapid și în acest domeniu. În acest context, trebuie subliniat că în prezent chinezii fac deja investiții masive în toate aceste sectoare tehnologice de vârf.

Statele Unite au ajuns într-o situație vulnerabilă și paradoxală în același timp. Deși au cele mai mari platforme digitale internaționale (Google, Twitter, Facebook/Meta), au cel mai performant ecosistem pentru start-up-urile tehnologice, cele mai bune universități de profil și sunt lideri mondiali în design-ul micro-cipurilor și al inovării în noile tehnologii, americanii au devenit vulnerabili pentru că au externalizat aproape toată producția manufacturieră și nu au acordat atenția cuvenită pentru controlul asupra resurselor materiale necesare (microcipuri, minereuri rare etc.) care sunt controlate în cea mai mare parte de către China. În acest context, Taiwanul, care deține 92% din producția mondială de semiconductori de vârf, capătă o importanță strategică uriașă, în competiția dintre cele două mari superputeri ale lumii.

Luând în considerare toate aceste evoluții, strategii americani și-au pus întrebarea cum ar arăta lumea dacă Republica Populară Chineză (RPC) va câștiga competiția tehnologică în fața SUA?

Prezentăm mai jos acest scenariu sumbru, așa cum a fost descris în documentul strategic menționat.

Lumea în scenariul în care China deține supremația în tehnologie

  • China va domina economia viitorului și va captura active de trilioane de dolari, generate de următorul val tehnologic. Statele Unite și aliații săi vor pierde dezvoltarea și majoritatea locurilor de muncă promise de noile tehnologii. Lanțurile de aprovizionare pentru noile tehnologii se vor construi în China. De asemenea, China va controla concepția și producția tehnologiilor energetice solare, eoliene și nucleare și le va folosi ca pârghie de control asupra altor națiuni aflate în tranziția climatică. Dominanța tehnologică va crea platforme și companii puternice care vor înlocui firmele americane în sectoare cheie, inclusiv în serviciile de cloud, în rețelele sociale și în privința motoarelor de căutare pe internet.
  • Sfera de influență a Chinei se va întinde pe tot globul. China va folosi avantajul său economico-tehnologic ca o pârghie politică. Națiunile dependente de tehnologica chinezească, inclusiv aliații SUA, vor intra în orbita politică a RPC. Țările dependente de infrastructura și platformele digitale ale Chinei (pe lângă dependențele comerciale și de infrastructură deja existente) nu vor dori să riște să se contrapună Beijingul într-o criză globală. Acestea vor susține ambițiile politice ale RPC în mai multe zone. Și își vor adapta nevoia avidă pentru datele de orice tip care circulă în rețele cu ambițiile economice și de securitate ale RPC.
  • Regimurile autoritariste se vor afirma drept stăpâni ai lumii moderne. Blocate în ascensiunea autoritarismului, China și Rusia vor face o profesie din a demonstra că prietenia lor „fără limite” este o realitate. Statele vor începe să preia modelul autoritarist de guvernare, cu implementarea tehnologiei de supraveghere și de control social, cu supremația nevoilor statului față de cele ale indivizilor sau față de principiile de drept. Se vor strânge în jurul unei ordini în viziunea susținută de Beijing și Moscova.
  • Internetul deschis va fi compromis, iar opresiunea digitală introdusă subtil va înlocui libertatea digitală. Viziunea RPC a internetului „suveran” va cuprinde întregul glob, pe seama unei infrastructuri construită pe platformele unor companii din China. Starea de supraveghere din China se va globaliza. Platformele susținute de RPC vor înlocui alte platforme globale și vor defini discursul global folosind algoritmi obscuri pentru a adapta mesajele cu scopul de a submina democrațiile și de a susține obiectivele politice la RPC. China va exercita controlul asupra infrastructurii de plăți digitale. Va colecta volume uriașe de date care pot fi folosite pentru a ținti persoanele și pentru a-și rafina propaganda. Democrațiile vor abandona Internetul global și se vor retrage în rețelele proprii și separate de internet pentru a-și proteja securitatea și piețele digitale, dar chiar și a așa va fi un efort irosit din moment ce TikTok și alte platforme localizate în China domină piețele globale.
  • Infrastructura digitală a națiunilor va fi compromisă. Lumea va fi dependentă de China în ceea ce privește cele mai importante tehnologii digitale, componentele electronice și produsele finite, care fac parte din sistemele de importanță critică. Rețelele de energie electrică, porturile, aeroporturile, sistemele financiare și instituțiile guvernamentale vor fi vulnerabile față de exploatarea cibernetică a RPC. Beijingul le va folosi ca amenințări în cazul unor dezacorduri politice și le va exploata ca atacuri cibernetice în caz de criză.
  • Avansul tehnologic militar al SUA se va eroda. PRC va anexa Taiwan-ul. Proiectarea puterii SUA și angajamentele sale de apărare vor fi amenințate. China își va folosi poziția dominantă în sistemele autonome, în robotică și în industria manufacturieră de masă la prețuri mici, amplificată de controlul RPC asupra rețelelor globale, pentru a construi un sistem militar care va depăși capacitățile SUA, va crea o nouă paradigmă de război și va eroda încrederea în capacitățile militare americane de descurajare. Combinația dintre capacitatea redusă și nevoia de protejare a propriilor aliați va obliga Statele Unite să-și sacrifice pozițiile în Taiwan.
  • RPC va tăia aprovizionarea componentelor microelectronice și cu alte imputuri de tehnologie critică. Beijingul își va folosi în beneficiul propriu amenințarea de a tăia aprovizionarea SUA cu minerale rare – necesare în domeniul energetic, digital și pentru tehnologiile de apărare – și va tăia aprovizionarea cu semiconductorii de vârf,  92% din producția acestora fiind localizată în Taiwan. Capacitatea militară americană va fi șubrezită iar națiunea se va scufunda în depresie. America va fi obligată să trăiască într-o lume în care China poate închide robinetul tehnologic.

Etichete: China

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading