De ce România are mai puține cazuri noi de COVID-19 decât Israelul?

by | 19 Feb 2021 | Extern, Social

Aproape jumătate din cele 9 milioane de cetățeni rezidenți din Israel a primit cel puțin o doză a vaccinului Pfizer până în prezent, iar 2,6 milioane au primit deja ambele doze. Adică 28% din populație este imunizată. In Israel nu se poate intra fara un test PCR negativ realizat cu cel putin 72 de ore înainte, iar cei care sosesc în țară trebuie să stea o perioadă în carantină. Toate zborurile interne sunt oprite. Scolile sunt închise. Se poartă mască peste tot în locurile publice. Se permit grupuri de maxim cinci persoane în interior și 10 în exterior. Sunt deschise doar magazinele esențiale și se lucrează cu prezență fizică doar în domeniile vitale. În rest totul e închis. Numărul cazurilor noi de COVID-19 este de 4.000 de persoane pe zi.
În România, la o populație rezidentă dublă față de cea a Israelului, puțin peste 500.000 de cetățeni au primit cel puțin o doză de vaccin, iar 227.000 au primit și a doua doză. Adică 1,2% din populația rezidentă. Păcănelele sunt deschise, la fel și spectacolele, mall-urile, școlile. Se permit petreceri private cu maxim 20 de persoane în interior. Dar, atenție! În România numărul cazurilor zilnice noi este 3.000 de persoane pe zi – cu 1.000 mai puțin decât în Israel.
De unde această diferență? O populație dublă față de Israel, cu restricții mult mai puține și cu un grad de imunizare mult mai scăzut are un număr semnificativ mai mic de cazuri noi de COVID-19. Ceva nu se leagă… Sunt posibile doar următoarele ipoteze:
1. Ori românii au o superimunitate nativă la noul coronavirus în comparație cu israelieni…
2. Ori în România se testează prea puțin, iar testele pozitive sunt subdimnesionate, cum spunea ministrul Săntății…
3. Ori vaccinul și restricțiile din Israel sunt ineficiente în stoparea transmiterii virsului…
4. Ori un mix din toate cele de mai sus…

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading