Fost secretar general al NATO susține că mai multe țări NATO pot trimite trupe în Ucraina

by | 9 Jun 2023 | Extern

Un fost secretar general al NATO a susținut că unele țări membre, inclusiv Polonia și statele baltice, s-ar putea alătura războiului cu Ucraina dacă liderii NATO nu oferă Kievului garanții de securitate de fier și o cale viitoare către aderarea Ucrainei la alianța de apărare. Deși amenințările sale pot duce la declanșarea unui război mondial, presa centrală nu s-a grăbit să trateze acest subiect.

Anders Fogh Rasmussen, prim-ministru danez care a ocupat funcția de șef al NATO între 2009 și 2014, a insistat că Ucrainei trebuie să primească suficiente garanții cu privire la viitoarea ei relație cu Occidentul la summitul NATO de luna viitoare, în capitala Lituaniei, Vilnius.

El a avertizat că, dacă aceste garanții nu vor fi disponibile, cei mai înflăcărați susținători ai Ucrainei din cadrul alianței ar putea lua lucrurile în propriile mâini și ar putea trimite trupe în Ucraina.

„Dacă NATO nu poate conveni asupra unei căi clare de urmat pentru Ucraina, există o posibilitate clară ca unele țări să ia măsuri în mod individual”, a spus Rasmussen. „Știm că Polonia este foarte angajată în acordarea de asistență concretă Ucrainei și nu aș exclude posibilitatea ca Polonia să se angajeze și mai puternic în acest context la nivel național și să fie urmată de statele baltice, poate incluzând și posibilitatea de a forma trupe.

Cred că polonezii ar lua în considerare serios să intre și să adune o coaliție de voință dacă Ucraina nu primește nimic la Vilnius. Nu ar trebui să subestimăm sentimentele poloneze. Polonezii simt că prea mult timp Europa de Vest nu a ascultat avertismentele lor împotriva adevăratei mentalități rusești”, a adăugat el.

Este important de menționat că Rasmussen și-a petrecut ultimul an făcând lobby în numele președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski și co-prezidează un grup internațional de lucru privind garanțiile de securitate pentru Ucraina, împreună cu șeful biroului prezidențial al lui Zelenski, Andriy Yermak.

O astfel de mișcare nu ar declanșa principiul NATO de apărare colectivă și nu ar mandata lideri NATO precum SUA și Regatul Unit să intre în război, deoarece acest lucru este rezervat în mod explicit actelor de agresiune ale beligeranților împotriva teritoriului suveran al unui membru NATO. Cu toate acestea, ar fi fără îndoială o escaladare gravă a conflictului ce poate duce la angrenarea în război și a altor țări, ca Iran, China, deci implicit la declanșarea unui război mondial.

Vorbind la BBC Newsnight, miercuri, fostul șef al NATO a spus că singura garanție reală de securitate pe care Occidentul o poate oferi pe termen lung este apartenența Ucrainei la NATO.

„Cred că a venit momentul să extindem o invitație Ucrainei de a adera la NATO. Personal, cred că ar trebui extins la summitul NATO de la Vilnius din iulie anul acesta, dar dacă acest lucru nu poate fi realizat, atunci ar trebui să se contureze cel puțin o cale clară către aderarea la NATO.”

Polonia și statele baltice au fost apărători fermi ai Ucrainei în războiul care a continuat cu Rusia și, în timp ce aliații Kievului au continuat să facă lobby pentru o asistență susținută pentru președintele Zelenski sub formă de avioane de luptă NATO și mai multă muniție, nu a existat niciun fel de plan al guvernului polonez pentru intervenție militară.

Când ambasadorul Poloniei în Franța, Jan Emeryk Rościszewski, a sugerat o astfel de măsură în martie, ambasada Poloniei la Paris a emis rapid o declarație în care a renunțat la observații, susținând că aceste  comentarii au rezultat ca neînțelegere din traducere și nu țineau de contextul în care au fost făcute.

Etichete: razboi

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading