Grean Deal: Parlamentul European a respins reducerea emisiilor de carbon dar nu este ce pare

by | 9 Jun 2022 | Extern

Parlamentul European a votat miercuri surprinzător respingerea unei reforme a sistemului UE de comercializare a carbonului, ținând pe loc pentru moment planul UE de combatere a schimbărilor climatice, Green Deal.

UE a stabilit că va reduce emisiile cu efect de seră cu 55% până în 2030, dar europarlamentarii verzi și socialiști au spus că planul de extindere a comerțului cu carbon nu este suficient de ambițios iar conservatorii au considerat că exigențele sunt prea mari.

Planul de extindere a Sistemului de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) al UE pentru a include carbonul din transport și construcții este cheia de boltă a întregului pachet climatic al Bruxelles-ului. De asemenea, a legiferat eliminarea excepțiilor de la schema de comercializare a carbonului pentru industria europeană în schimbul unei taxe pe carbon la importurile la granițele UE.

Textul va reveni acum la comisia de mediu a parlamentului pentru a fi renegociat, într-o lovitură clară  pentru proiectul legislativ cheie al Comisiei Europene.

În urma votului au existat acuzații acerbe, membrii conservatori și liberali acuzându-i pe socialiști că s-au aliat cu extremiștii pentru a înfrânge măsura cu 340 de voturi la 265. Stânga, la rândul ei, a acuzat dreapta că a diluat planul în comisie, obligându-i pe cei care urmăresc un obiectiv mai ambițios să adopte o poziție contrară.

Vezi și:  Carnea cultivată în laborator produce de până la 25 de ori mai mult CO2, arată un studiu

“Nu poți căuta sprijin de la extrema dreaptă pentru a scădea nivelul de ambiție și apoi te plângi că am votat cu ei. Trebuie să fii coerent”, a declarat liderul grupului socialist Iratxe Garcia.

Dar Peter Liese, europarlamentarul de centru-dreapta însărcinat cu conducerea reformei ETS, a avertizat că europarlamentarii au cedat inițiativa legislativă capitalelor statelor membre ale UE.

La mijlocul lunii mai, comisia de mediu a parlamentului a aprobat extinderea ETS după negocieri îndelungate între blocurile politice. În momentul în care planul a fost votat, acesta prevedea că firmele vor trebui să plătească pentru emisiile de CO2 ale clădirilor și vehiculelor lor începnd din 2030.

De asemenea, prevedea o reducere cu 63% a emisiilor din sectoarele supuse pieței europene a carbonului până în 2030, comparativ cu 2005. Aceasta a fost mai bună decât ținta propusă de Comisia Europeană, dar mai puțin în comparație cu cei 67 la sută votați în comisia de mediu.

Ultimele știri

LoadingCele mai cititeTe-ar putea interesa

Loading


Loading