Grean Deal: Parlamentul European a respins reducerea emisiilor de carbon dar nu este ce pare

by | 9 Jun 2022 | Extern

Parlamentul European a votat miercuri surprinzător respingerea unei reforme a sistemului UE de comercializare a carbonului, ținând pe loc pentru moment planul UE de combatere a schimbărilor climatice, Green Deal.

UE a stabilit că va reduce emisiile cu efect de seră cu 55% până în 2030, dar europarlamentarii verzi și socialiști au spus că planul de extindere a comerțului cu carbon nu este suficient de ambițios iar conservatorii au considerat că exigențele sunt prea mari.

Planul de extindere a Sistemului de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) al UE pentru a include carbonul din transport și construcții este cheia de boltă a întregului pachet climatic al Bruxelles-ului. De asemenea, a legiferat eliminarea excepțiilor de la schema de comercializare a carbonului pentru industria europeană în schimbul unei taxe pe carbon la importurile la granițele UE.

Textul va reveni acum la comisia de mediu a parlamentului pentru a fi renegociat, într-o lovitură clară  pentru proiectul legislativ cheie al Comisiei Europene.

În urma votului au existat acuzații acerbe, membrii conservatori și liberali acuzându-i pe socialiști că s-au aliat cu extremiștii pentru a înfrânge măsura cu 340 de voturi la 265. Stânga, la rândul ei, a acuzat dreapta că a diluat planul în comisie, obligându-i pe cei care urmăresc un obiectiv mai ambițios să adopte o poziție contrară.

“Nu poți căuta sprijin de la extrema dreaptă pentru a scădea nivelul de ambiție și apoi te plângi că am votat cu ei. Trebuie să fii coerent”, a declarat liderul grupului socialist Iratxe Garcia.

Dar Peter Liese, europarlamentarul de centru-dreapta însărcinat cu conducerea reformei ETS, a avertizat că europarlamentarii au cedat inițiativa legislativă capitalelor statelor membre ale UE.

La mijlocul lunii mai, comisia de mediu a parlamentului a aprobat extinderea ETS după negocieri îndelungate între blocurile politice. În momentul în care planul a fost votat, acesta prevedea că firmele vor trebui să plătească pentru emisiile de CO2 ale clădirilor și vehiculelor lor începnd din 2030.

De asemenea, prevedea o reducere cu 63% a emisiilor din sectoarele supuse pieței europene a carbonului până în 2030, comparativ cu 2005. Aceasta a fost mai bună decât ținta propusă de Comisia Europeană, dar mai puțin în comparație cu cei 67 la sută votați în comisia de mediu.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading