Marea Britanie se întreabă: America s-a întors sau a întors spatele? VIDEO

by | 18 Aug 2021 | Extern

Umiltoarea preluare fulgerătoare de către talibani aAfganistanului după un război de 20 de ani, care a costat sute de mii de vieți, a ridicat o întrebare pentru cel mai ferm aliat european al Statelor Unite: America s-a întors cu adevărat, așa cum a promis președintele Joe Biden?

Marea Britanie se teme de revenirea talibanilor, iar vidul lăsat de retragerea haotică a Occidentului va permite militanților din Al Qaeda și din Statul Islamic să se stabilească în Afganistan, la doar 20 de ani de la atacurile din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că acordul de retragere din Afganistan din 2020 încheiat de administrația președintelui american Donald Trump e „un acord putrezit”iar decizia lui Biden de a părăsi Afganistanul a fost o greșeală care i-a permis talibanilor să reapară la putere.

O astfel de întrebare și o astfel de emoție – Wallace a fost la un pas să plângă într-un interviu – sunt rare pentru cel mai apropiat aliat european al Washingtonului, care a stat alături de Statele Unite în aproape toate conflictele majore de la al doilea război mondial, în afară de Vietnam.

Când a devenit președinte, Biden a promis în repetate rânduri că „America s-a întors”. Unii diplomați britanici pun la îndoială nu numai această evaluare, ci și implicațiile asupra securității naționale pe termen lung.

“S-a întors America sau s-a întors cu spatele?” a spus un oficial britanic, vorbind cu condiția anonimatului. „Se pare că americanii s-au dus acasă într-o manieră destul de trumpiană – grăbită, haotică și umilitoare”.

Surse de securitate occidentale se tem că Al Qaeda, al cărui fondator Osama bin Laden a fost adăpostit de talibani înainte de 11 septembrie, ar putea recâștiga un punct de sprijin în Afganistan în câteva luni. Un astfel de scenariu, spun ei, ar amenința atât Regatul Unit, cât și vestul.

Diplomații britanici au comparat amploarea umilinței Occidentului cu căderea Saigonului din 1975, care a pus capăt războiului din Vietnam, sau cu criza din Suez din 1956, o gafă strategică care a confirmat pierderea puterii imperiale a Marii Britanii.

Biden a susținut în repetate rânduri că o prezență militară continuă a SUA în Afganistan nu ar fi schimbat în mod semnificativ situația decât dacă armata afgană ar putea deține propria țară.

Însă diplomații britanici au declarat că dezmembrarea afgană va submina poziția Occidentului în lume, va uni jihadiștii de peste tot și va întări argumentele Rusiei și Chinei potrivit cărora SUA și aliații săi nu au atât calitatea, cât și căderea de menținere a puterii.

Proiectul Cost of War al Universității Brown estimează că 241.000 de oameni au murit ca urmare a războiului. Brown estimează că războiul afgan a costat SUA 2,26 trilioane de dolari. A meritat?

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading