Noua strategie a Pentagonului nu exclude utilizarea armelor nucleare împotriva amenințărilor non-nucleare

by | 31 Oct 2022 | Extern

Noua Strategie de Apărare Națională a Pentagonului respinge restricțiile privind utilizarea armelor nucleare, susținute de mult de susținătorii controlului armelor și, în trecut, însuși președintele Joe Biden, conform Bloomberg.

Citând amenințările tot mai mari din partea Chinei și Rusiei, Departamentul Apărării a spus că până în 2030, Statele Unite se vor confrunta cu două mari puteri nucleare ca rivale strategice și potențiali adversari, pentru prima dată în istoria sa. Ca răspuns, SUA vor menține un nivel foarte ridicat pentru utilizarea armelor nucleare, fără a exclude utilizarea armelor ca răspuns la o amenințare strategică non-nucleară la adresa forțelor SUA din străinătate sau a aliaților.

Biden a spus în timpul campaniei sale prezidențiale din 2020 că arsenalul nuclear american ar trebui folosit doar pentru a descuraja sau a riposta în cazul unui atac nuclear, o poziție schimbată radical acum în urma confruntării cu Rusia prin intermediul conflictului din Ucraina. Strategia Pentagonului a fost elaborată în cooperare cu Casa Albă.

Administrația Biden și-a revizuit politica nucleară și a concluzionat că politicile „No first use” și „Un singur scop” „ar avea ca rezultat un nivel inacceptabil de risc, în lumina gamei de capacități non-nucleare dezvoltate și puse în aplicare de concurenți care ar putea produce daune lanivel strategic” pentru SUA și aliați.

Conform Wikipedia “No first use (NFU) se referă la un tip de angajament sau politică în care o putere nucleară se abține în mod oficial de la utilizarea armelor nucleare sau a altor arme de distrugere în masă (ADM) în război, cu excepția unei secunde. lovitură ca răzbunare la un atac al unei puteri inamice folosind armelor de distrugere în masă”.

În document, Pentagonul spune că Rusia continuă să-și schimbe armele nucleare în sprijinul politicii sale revizioniste de securitate, în timp ce arsenalul său avansat este de așteptat să crească.

Documentul de strategie nucleară nu precizează ce amenințări non-nucleare ar putea produce un răspuns nuclear al SUA, dar amenințările actuale includ arme hipersonice deținute de Rusia și China pentru care SUA nu au încă o apărare dovedită.

Etichete: arme nucleare

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading