O mare greșeală de calcul: SUA a contribuit decisiv la crearea coaliției Rusia-China

by | 27 Jun 2022 | Extern

De zeci de ani, Statele Unite au urmărit în mod activ izolarea și încolțirea Rusiei cu scopul de a-și afirma propria putere și influență. În loc să formeze o relație cu Rusia, războiul din Ucraina a creat o crevasă intre cele două țari cu putine șanse de remediere intr-un timp scurt sau mediu. Din cauza izolării, Rusia nu are încredere în Statele Unite căutănd o relație în altă parte.

În timp ce Statele Unite îi arată Rusiei ușa, China oferă Moscovei un parteneriat și un punct de vedere comun asupra Occidentului. Așa cum afirmă si profesorul John Mearsheimer de la Universitatea din Chicago, singura șansa a Statelelor Unite de a căștiga confruntarea cu China, care o să vină mai devreme sau mai tărziu, era în alianță cu Moscova, Casa Albă având multiple oportunități de a aduce Rusia în parteneriat.

Politica externă a Casei Albe a încercat să țină Rusia la distanță iar Statele Unite într-o poziție de unică putere globală, asta contribuind la consolidarea unei coaliții anti-occidentale de temut, greu de abordat, între Rusia și China – mare greșeală de calcul. Dacă la aceasta alianță s-ar adauga și India…

Povestea marii erori începe in prima parte a anilor 90, asa cum reiese din documentele desecretizate (lectură obligatorie pentru cei care doresc să afle adevarul) ale Arhivei Securității Naționale SUA, postate de Universitatea George Washington, ce prezinta o America care ofera garantii Uniunii Sovietice, ca nu va exista nici o extindere a NATO catre est, expresia „nici un centimetru spre est” a secretarului de stat american James Baker fiind folosita des in intalnirile sovieto-americane. Fostul director CIA, Robert Gates, a declarat că sovieticii trebuiesc „făcuți să creadă” că NATO nu se va extinde dincolo de Germania. SUA, Marea Britanie, Germania a oferit în cadrul multiplelor întălniri, garanția că NATO nu se va extinde către est.

Pe de altă parte, în 2001, președintele Putin a declarat: „Cea mai simplă [soluție] este dizolvarea NATO… A doua opțiune posibilă este includerea Rusiei în NATO. Acest lucru creează, de asemenea, un spațiu unic de apărare și securitate.” Atata timp căt Rusia ar fi fost in NATO toata lumea ar fi fost fericită. Statele Unite au ratat ocazia de a avea partener cel mai puternic aliat din punct de vedere militar. Până astăzi, NATO s-a extins până la granița Rusiei și acum face eforturi pentru aderarea Finlandei și Suediei.

Finlanda și Suedia nu oferă Statelor Unite niciun avantaj strategic, ci doar o răspundere de securitate. Rusia a identificat în mod repetat extinderea NATO ca fiind o amenințare directă la adresa securității sale naționale și asta timp de decenii. Mai mult, Statele Unite ar fi putut evita distrugerea actuală a relațiilor deja tensionate cu Rusia, luând în considerare serios preocupările de securitate ale Rusiei vizavi de Ucraina și NATO la începutul anului 2022.

La începutul acestui an, Rusia a invadat Ucraina pentru a opri Ucraina să adere la NATO. Este evident de ce Rusia nu are încredere în Statele Unite și caută un partener de încredere în altă parte. Această neîncredere a dus la formarea unei coaliții împotriva Statelor Unite și a partenerilor săi occidentali.

China este singura putere mondială majoră care beneficiază de acțiunile Statelor Unite. China dorește să vadă o deteriorare continuă a relațiilor dintre Statele Unite și Rusia. Echilibrul de putere în lume se schimbă. Nu există niciun beneficiu strategic în a împinge Rusia în tabăra Chinei. Înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, Rusia și China au lansat o declarație politică comună în care se subliniază obiectivul de cooperare împotriva Statelor Unite și a Occidentului.

China admiră în mod deosebit încercările Rusiei de a stabili un sistem internațional multipolar „just” afirmând că nu există zone „interzise” de cooperare. Rusia și China doresc să crească parteneriatul în toate sectoarele politice, de securitate și economice. Amenințând dominația și stabilitatea dolarului, Banca Centrală Rusă și-a redus la jumătate rezervele în dolari și s-a îndreptat către yuan și euro. În prezent, Rusia și China se află în ultima fază de dedolarizare prin stabilirea unor sisteme alternative de plată și mesagerie.

George Kennan a prezis ce s-ar întâmpla în urma tratamentului prost al Rusiei de către Statele Unite. Kennan a susținut că extinderea NATO ar fi „…cea mai fatidică eroare a politicii externe americane din întreaga epocă post-Război Rece”. Statele Unite au trezit atitudini naționaliste și anti-occidentale în societatea rusă. Lumea vede rezultatele directe ale acestui lucru în Ucraina și în formarea coaliției ruse și chineze.

Politica externă a Statelor Unite de a limita Rusia, nesocotirea intereselor de securitate ale Rusiei și încercarea de a-și impune puterea în sfera de influență a Rusiei a determinat dezvoltarea coaliției ruse și chineze. Statele Unite și UE se vor lupta din ce în ce mai mult pentru a contracara coaliția rusă și chineză în viitor, dacă nu va fi implementată o schimbare de politică. Casa Albă trebuie să încerce să rupă coaliția dintre Rusia și China prin resetarea relațiilor cu Moscova. Dacă cursul actual este menținut, atunci acțiunile SUA vor fi considerate cele mai mari greșeli de politică externă din secolul 21.

Etichete: China | Rusia | SUA

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading