„Procedurile UE privind statul de drept sunt părtinitoare”, susține ministrul justiției ungar

by | 14 Apr 2022 | Extern

Implementarea de către Comisia Europeană a mecanismului statului de drept al blocului este părtinitoare împotriva statelor membre cu guverne conservatoare, a susținut ministrul maghiar al justiției, Judit Varga.

„Țările cu un guvern național conservator nu pot fi niciodată studenți buni”, a spus Varga, acuzând Comisia Europeană de părtinire în implementarea mecanismului statului de drept.

Vorbind după o întâlnire a miniștrilor justiției din UE de marți, Varga le-a spus reporterilor că „concluziile rapoartelor Comisiei Europene privind statul de drept specifice fiecărei țări sunt caracterizate de un standard dublu pentru Ungaria și Polonia”.

Judit Varga a dezvăluit că miniștrii relevanți au purtat o discuție specifică țării cu privire la cadrul așa-numitului dialog anual privind statul de drept și au revizuit aplicarea practică a statului de drept în mai multe state membre, inclusiv Ungaria, Țările de Jos, Austria, Luxemburg și Malta. Șeful ministerului a subliniat că în rapoarte nu există niciun răspuns legal la îngrijorarea Ungariei cu privire la dublul standard.

Potrivit lui Varga, acest lucru a confirmat îngrijorarea Ungariei că raportul Comisiei Europene (CE) privind statul de drept nu a fost orientat spre viitor, deoarece a adâncit tranșeele dintre statele membre.

Ungaria se așteaptă ca Comisia Europeană să recunoască faptul că legislația maghiară îndeplinește așteptările europene.

Ministrul maghiar al justiției a subliniat că la alegerile parlamentare din Ungaria, guvernul național conservator, care se afla la putere de 12 ani, a câștigat un nou mandat.

„54% dintre alegători au spus că nu împărtășesc preocupările Comisiei Europene cu privire la Ungaria. Alegătorii maghiari încă vor să meargă în direcția bună, vor suveranitatea națională, protecția identității lor și păstrarea tuturor posibilităților de autodeterminare pentru care tratatele UE le-au împuternicit țara”, a subliniat ea.

Ministrul justiției a mai afirmat că în situația acută provocată de războiul din Ucraina, accentul ar trebui să fie pe ceea ce leagă statele membre UE, și nu pe ceea ce adâncește tranșeele dintre ele. Ar trebui să vorbească între ei în numele unității, solidarității și deschiderii, nu să se stigmatizeze, a subliniat ea.

În legătură cu faptul că Comisia Europeană a anunțat săptămâna trecută că va declanșa proceduri împotriva Ungariei în cadrul așa-numitului mecanism de condiționalitate legat de statul de drept, care a blocat plata fondurilor UE, Judit Varga a declarat: „decizia de a lansa mecanismul nu a fost încă luat, conform regulilor și regulamentelor comitetului UE, abia la sfârșitul lunii aprilie va fi cazul, așa că comunicarea a precedat acțiunea.”

Etichete: Ungaria

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading