Protestele împotriva controversatei reforme a pensiilor din Franța continuă. Va ceda Macron?

by | 24 Mar 2023 | Extern

Sute de mii de oameni au protestat joi în Franța, pentru a noua oară, cu marșuri de stradă și greve împotriva reformei guvernului a pensiilor. Marșurile pașnice organizate de sindicate au fost completate de manifestații violente în mai multe orașe mari. Oamenii, revoltați de controversatul proiect de mărire a vârstei de pensionare impus de Macron, au spart vitrine, au provocat incendieri și s-au ciocnit cu poliția.

Potrivit Ministerului de Interne, 1,08 milioane de persoane au participat la manifestațiile din toată țara iar sindicatul CGT a raportat 3,5 milioane de participanți. Această cifră este mai semnificativă decât datele raportate după protestul anterior, dar ceva mai mică decât cea înregistrată la începutul mișcărilor din ianuarie.

Majoritatea oamenilor a protestat la Paris, conform Ministerului de Interne 119 mii, conform organizatorilor 800 mii. Liderii sindicali care defilau în fruntea marșului le-au cerut protestatarilor să evite tulburările. Philippe Martinez, secretarul general al CGT, a spus că Emmanuel Macron „a aruncat o cutie de benzină pe foc” cu interviul său din ziua precedentă, în care a fost neclintit cu privire la retragerea reformei pensiilor și a considerat că aceasta este esențială pentru țară.

De îndată ce marșul 100.000 a început la Paris, au izbucnit revolte în mulțime: mai mulți tineri au aruncat cu pietre, sticle și bombe fumigene în poliție, apoi au incendiat coșurile de gunoi, au spart vitrinele și au deteriorat autobuze, bănci și indicatoare.

Acte violente au însoțit marșurile din Nantes și Rennes, în vestul Franței, unde poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva protestatarilor, la Lorient protestatarii au atacat o secție de poliție, au existat rapoarte despre incidente minore de la Toulouse în sud, Bordeaux și de asemenea. din Lille în nord.

Față de mișcările anterioare, tinerii au participat joi la proteste într-un număr mult mai mare; studenții au blocat instituții de învățământ superior.

„Acest lucru este simbolic. Vrem să ne exprimăm nemulțumirea față de reformă”, a declarat pentru agenția de presă AFP un student de 23 de ani din Paris.

Joi au continuat grevele: jumătate din trenuri circulau și au fost întreruperi în transportul public al orașului, un sfert dintre cadrele didactice nu și-au ținut cursurile în instituțiile de învățământ public. Sindicatele au anunțat următoarea, a zecea zi națională de protest pentru 28 martie.

În cursul zilei, protestatarii au blocat terminalul de gaz natural lichefiat (GNL) Dunkerque din nordul țării. Sindicatul angajaților terminalului a spus că nu vor ridica blocajul până vineri dimineață, după care se vor discuta pașii suplimentari în cadrul unei ședințe. Fluxys, care operează terminalul, a declarat că producția va fi limitată la 70 gigawați oră (GWh) pe zi ca urmare a blocadei. Lucrătorii de la rafinăriile de petrol blochează accesul la și dinspre rezervoarele de petrol de mai bine de două săptămâni, motiv pentru care situația la benzinării se deteriorează treptat. Potrivit rezumatului televiziunii de știri France24 de miercuri, deficitul de combustibil este resimțit în prezent într-o cincime din judeţe.

La Paris, greva transportatorilor de deșeuri a continuat pentru a 17-a zi, iar unele dintre incineratoarele de deșeuri din jurul capitalei nu funcționează nici. Potrivit municipalității din Budapesta, pe trotuare s-au acumulat aproape 10.000 de tone de deșeuri, iar în același timp, în unele cartiere, municipalitățile au angajat firme private pentru transportul deșeurilor în ultimele zile.

Deși mișcările au fost organizate de sindicate, în ultima săptămână au fost semnalate mai multe proteste spontane, în care oamenii au dat foc la coșurile de gunoi și s-au ciocnit cu poliția. Aproape o mie de persoane au fost arestate de când au început protestele.

Laurent Berger, secretarul general al sindicatului general pro-reformă CFDT, a cerut retragerea proiectului într-un interviu acordat BFM TV. „Milioane de oameni în grevă și care protestează în stradă sunt cel mai bun răspuns pe care îl putem da președintelui”, a declarat Philippe Martinez, șeful sindicatului mai radical CGT.

Între timp s-au alăturat protestelor și polițiștii și pompierii.

Președintele Emmanuel Macron vrea să implementeze reforma pe tot parcursul anului, al cărei element principal este creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.

„Această reformă este necesară, nici nu îmi face plăcere, mi-ar fi plăcut să nu o introduc, (…) dar nu există 36 de soluții (pentru salvarea sistemului de pensii)”, a declarat miercuri Macron într-un interviu comun în direct cu televiziunea publică TF1 și France2, subliniind că reforma pensiilor trebuie să intre în vigoare până la sfârșitul anului și, dacă este necesar, să accepte nepopularitatea care vine odată cu ea.

Potrivit sondajelor, două treimi dintre francezi nu susțin reforma pensiilor aprobată prin ocolirea votului Adunării Naționale.

Etichete: Franța | pensii

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading