Secretarul general NATO: Consumul de muniție în Ucraina este „nesustenabil”

by | 13 Mar 2023 | Extern

Producția de muniție trebuie intensificată pentru a furniza Ucrainei și pentru a reumple stocurile UE, au convenit miniștrii apărării blocului comunitar la întâlnirea desfășurată la Stockholm. Inițiativele comune de achiziție de armament vor fi accelerate pentru a răspunde „cererii enorme”.

„Următoarele săptămâni vor fi critice”, a declarat șeful UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, la conferința de presă de după întâlnire, organizată de președinția suedeză a Consiliului. Timpul este esențial acum, de aceea Înaltul Reprezentant a anunțat un pachet de sprijin de 1 miliard de euro pentru a rambursa imediat aliaților transporturile lor de muniții către Ucraina, finanțat de EPF, mecanismul de finanțare extrabugetar al UE pentru acţiuni cu implicaţii militare şi de apărare.

Mai mult, pentru a sprijini programul comun de achiziții de muniție care va fi instituit sub coordonarea Agenției Europene de Apărare, Borrell a anunțat încă 1 miliard de euro care urmează să fie alocat de la EPF, planificat să preia o parte din costurile de producție și livrare.

Cu toate acestea, elementul cel mai crucial al planului este creșterea capacităților de producție pe termen lung la nivel general pentru a putea satisface cerințele viitoare, a spus Borrell. „Suntem în vremuri de război și trebuie să avem o mentalitate de război.”

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, care a fost și el prezent, a explicat gravitatea situației actuale. „Acesta este acum un război de uzură, o bătălie a logisticii. Este vorba despre a aduce proviziile, muniția, combustibilul în primele linii”, a spus el după sosirea la întâlnire. „Rata actuală de consum în comparație cu rata actuală de producție de muniție nu este sustenabilă.”

Cu toate acestea, Borrell a fost mai optimist când a subliniat că instituțiile UE sunt pregătite să ofere cadrul logistic. „Am prezentat o propunere ce se va discuta”, a spus Borrell înaintea întâlnirii. Potrivit acestuia, propunerea înaintată de Agenția Europeană de Apărare și Comisia Europeană are trei piloni: utilizarea stocurilor existente pentru a furniza rapid muniție; să unească eforturile într-un program comun de achiziții pentru a putea continua aprovizionarea Ucrainei în timpul războiului; să intensifice semnificativ capacitățile de producție de apărare ale aliaților NATO pe termen lung.

Stocurile de muniție existente în Europa se epuizează rapid, a avertizat Stoltenberg. „Până acum, sprijinul nostru pentru Ucraina a venit în principal din epuizarea stocurilor NATO”, a spus el. „Trebuie să ne asigurăm că Ucraina primește muniția de care are nevoie și trebuie să ne refacem propriile stocuri.” Mai mulți aliați NATO au semnat deja contracte care permit creșterea producției, a adăugat el, dar este nevoie de mai multă cooperare.

Etichete: NATO

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading